Američki predsednik Donald Tramp odlikovao je Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine, medaljom za nacionalnu bezbednost, zbog njegovog doprinosa potpisivanju „istorijske normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova.“

,,Ovo je zaista velika čast – naročito jer dolazi od @realdonaldtrump, koji je koristio diplomatiju da donese mir u svetu. On nije započeo nove ratove, doveo je američke trupe kući, izgradio američku vojsku – i još je potpisao mirovne sporazume“, istakao je Grenel na svom Instagram profilu.

Uz fotografiju, Grenel je objavio i zvanično obrazloženje dodele medalje. ,,Ambasador Ričard Grenel je odlikovan za svoje izuzetne doprinose koji su doveli do istorijske normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova“, navodi se u obrazloženju. Ističe se da su ovim sporazumom Srbija i Kosovo uspostavile direktne avio, železničke i putne veze, i da je taj dokumet značajan korak ka izgradnji mirnije, sigurnije i prosperitetnije Evrope i predstavlja najznačajniji diplomatski korak ka krajnjem cilju u više od 25 godina, kao i da će Grenelovi doprinosi dovesti do svetlije budućnosti miliona ljudi.

Grenel je imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine u oktobru 2019. godine, dok je služio kao američki ambasador u Njemačkoj, a kako je navedeno u obrazloženju dodele odlikovanja, ,,ambasador Grenel je jedan od ključnih savetnika predsednika Donalda Trampa i istakao se kao jedan od najboljih diplomata i eksperata za nacionalnu bezbednost naše nacije.“

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti su 4. septembra u Vašingtonu potpisali dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine. Još tada je predsednik Tramp naveo da je njegova administracija uradila fantastičan posao.

Ono što je možda važno istaći jeste da ovaj ,,istorijski sporazum,, nije sporazum u pravnom smislu te reči, odnosno reč je o pravno neobavezujućem dokumentu. To pak ne znaći da su njegovi potpisnici i politički oslobođeni obaveze izvršenja odredaba koje stoje u dokumentu. Ipak, postojala je bojazan da li će nova administracija poštovati tzv. Vašingtonski sporazum, da li će vršiti pritisak da ono što je dogovoreno tim dokumentom bude sprovedeno ili će pak smatrati da to nije neophodno. Međutim, nedavno je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio da promena američke administracije neće uticati na njegovo sprovođenje, te se čini da administracija novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena neće značajno menjati stav po tom pitanju.


Ivana Janković