Pobede u državama Srednjeg zapada odvele su aktuelnog predsednika Donalda Trampa do konačne pobede pre četiri godine. Kako je ta oblast i danas jedna od prelomnih tačaka, oba kandidata za predsednika joj posvećuju veću pažnju u poslednjim danima kampanje.

Pobeda Donalda Trampa 2016. godine u Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji za manje od 1% ostavilo je demokrate da se pitaju šta je pošlo naopako. Četiri godine kasnije prohladni srednji zapad se ponovo javlja kao jedno od poprišta glavne borbe. Za demokrate njihov plavi zid na srednjem zapadu dugo godina bio je jedina odbrana od uporišta republikanaca na jugu. Ipak, u prošloj kampanji Tramp je uspeo da privoli poljoprivrednike i belce iz radničke klase da mu daju podršku, što se pokazalo kao odlučujuće.

Sada, tri dana do izbora, izgleda da se trka za kolebljive države tek rasplamsava, te su oba predsednička kandidata održala niz predizbornih skupova. Na ovogodišnjem skupu u Mičigenu, uprkos tome što su Sjedinjene Američke Države zabeležile rekordan broj obolelih od virusa korona u protekle dve nedelje, Tramp je nastavio da insistira na tome da bolest koju virus uzrokuje nije ozbiljna. Zapravo, predsednik Tramp je izjavio da američki lekari profitiraju od smrti svojih pacijenata ukoliko navedu da je uzrok smrti virus korona.

Nešto kasnije u Minesoti, Bajden je očekivano zauzeo suprotan stav, te je stao u odbranu lekara – ,,lekari i medicinske sestre odlaze svakog dana na posao kako bi spasili živote. Oni rade svoj posao, a gospodin Tramp bi trebalo da prestane da ih napada i da radi svoj.“ Uporedo sa ovom, vodi se i Twitter kampanja, gde je Bajden objavio neobičan promotivni video.

Kako se izborni dan bliži, do petka popodne 86,8 miliona ljudi je već glasalo, a ankete pokazuju da su demokrate zasada u vodstvu. To naravno ne znači da je demokratski kandidat osigurao pobedu, ali svakako pojačava pritisak na republikance čiji birači uglavnom glasaju na izborni dan. Uprkos trenutnoj slici s ranog glasanja, članovi Trampove kampanje predviđaju da će, kada se svi glasovi prebroje, rezultat biti isti kao i 2016. godine.

Posle jučerašnje posete Viskonsinu, Tramp će danas boraviti u Pensilvaniji da bi se u ponedeljak vratio u Mičigen na još dva predizborna skupa, kako je preneo The New York Times. Očekuje se da će Bajden nedelju provesti u Filadelfiji, dok će mu danas na predizbornom skupu u Mičigenu gost biti bivši predsednik Barak Obama.


Ivana Janković