Nešto manje od mesec dana pre predsedničkih izbora, Tramp je odlučio da okonča pregovore o novom paketu ekonomske pomoći koji bi mogao doprineti oporavku američke ekonomije, ranjene trenutnom pandemijom virusa korona, pa samim tim i poboljšanju predsednikovih šansi za reizbor. Optužujući demokrate za okončanje pregovora, Tramp je za spikerku Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) na svom Tviteru profilu napisao da „ne vodi pregovore u dobroj veri“, te je pozvao republikance u Senatu da se pre svega fokusiraju na potvrđivanje Ejmi Koni Beret (Amy Koney Berret) za sudiju Vrhovnog suda, koji će naslediti nedavno preminulu Rut Bejder Ginsberg (Ruth Bader Ginsburg). Spikerka Predstavničkog doma je zauzvrat izjavila da je razočarana u „predsednikovu odluku da napusti ekonomske i zdravstvene potrebe američkog naroda“.

Trampova odluka dolazi nedugo nakon što je šef Federalnih rezervi, Džerome Pauel (Jerome H. Powell), pozvao na donošenje novog paketa ekonomske pomoći, pri čemu je upozorio da bi odsustvo federalne pomoći ekonomiji rizikovalo slabljenje i usporavanje njenog oporavka. Američka berza nije dobro prihvatila vest o okončanju pregovora o ekonomskoj pomoći, što se moglo videti po njenom značajnom padu nakon obelodanjivanja predsednikove odluke na njegovom Tviter profilu. Rast američke berze je u proteklih četiri godine često bio predmet Trampovih pohvala kao pokazatelj uspešnosti njegove ekonomske politike, poput poreskih rezova iz decembra 2017. godine. Čak i pre nego što je formalno stupio na mesto predsednika, Tramp je pozitivna kretanja na američkoj berzi predstavljao kao posledicu očekivanja realizacije njegovih predizbornih obećanja o smanjenju poreskih opterećenja i deregulaciji.

U proteklih sedam meseci, američki Kongres je usvojio nekoliko paketa ekonomske pomoći, među kojima se nalazi i paket „težak“ 2 biliona dolara, što ga čini najvećim paketom ekonomske pomoći u američkoj istoriji, koji je namenjen suzbijanju ekonomske krize veće od one koja je zadesila svet pre nešto više od deset godina. Neki su očekivali da će slučaj zaraženosti američkog predsednika virusom korona predstavljati dodatno političko gorivo za napore usvajanja novog paketa ekonomske pomoći, koji bi takođe potencijalno uključivao veća finansijska sredstva za glasanje putem pošte i veće opremanje poslovnih objekata zaštitnom opremom.

Tramp je u jednom trenutku tokom pandemije izjavio: „Izgradili smo najveću ekonomiju na svetu, učiniću to ponovo“. Otuda odbijanje da se ispregovara novi paket ekonomske pomoći pre 3. novembra dolazi kao iznenađenje od strane predsednika koji je jaku ekonomiju i obećanje brzog ekonomskog oporavka od pandemije predstavio kao jedan od glavnih argumenata u prilog njegovog reizbora.


Bojan Latinović