Do predsedničkih izbora ostalo je još dvadesetak dana. Ovaj period obično bude proveden u atmosferi agresivne kampanje oba kandidata. Međutim, ove godine je sve drugačije. Zbog pandemije virusa korona nijedan od kandidata nije mogao da organizuje brojne i masovne političke skupove i relije, zbog mnogih prostornih restrikcija i mera socijalnog distanciranja. Predsednik Tramp je zaražen i proveo je nekoliko dana u bolnici. Očekivana druga debata predsedničkih kandidata je otkazana zbog Trampovog odbijanja da se virtuelno nadmeće sa Bajdenom. Međutim, Tramp se velikom brzinom vratio izbornim aktivnostima i održao jedan reli na Floridi juče.

Na svom prvom reliju od dijagnostifikovanja virusa i odlaska u bolnicu, Tramp je govorio o iskrivljenoj slici koju narod ima o borbi sa Kovid-19, ismevao je bivšeg potpredsednika Bajdena zbog socijalnog distanciranja i drugih mera, ali je i obećao pobedu na izborima 3. novembra. Najavio je da će ovaj događaj biti uvertira za buduće, kako planira da održi veliki broj susreta i relija, možda čak i po nekoliko njih dnevno. „Osećam se tako moćno, ućiću u publiku. Ući ću tamo i poljubiti sve iz publike.“ izjavio je Tramp u  Stenfordu na Floridi, pokazujući da ga bolest nije promenila i navela ga da poštuje smernice za pandemiju koje je prepisala vlada. „Poljubiću momke i lepe žene, sve njih. Svima ću dati jedan veliki poljubac“, dodao je Tramp.

Naravno, reli nije mogao da prođe bez unižavanja drugog predsedničkog kandidata, Džozefa Bajdena. Tramp je govorio o tome kako će se politički život promeniti ako Bajden bude pobedio. U svom maniru, Tramp je napadao stavove i javne politike za koje se Bajden zalaže. Ovom prilikom je pomenuo da će Bajden uništiti američku ekonomiju, povećati poreze, nastaviti sa politikom lošeg zdravstvenog osiguranja, ukinuti policijske departmane i slično. Naravno, neke od ovih politika uopšte nisu na Bajdenovoj agendi, druge ipak jesu, ali u ovakvim slučajevima cilj opravdava sredstvo. Pogotovo imajući u vidu da izbori „kucaju na vrata“.

Naravno, postoji još jedna simbolika zašto je baš ovde održao svoj skup. Razlog jeste činjenica da je Florida jedna od takozvanih kolebljivih država (swing state), u kojima se pobednik ne zna do kraja samih izbora, bez obzira na objavljena istraživanja javnog mnjenja i ankete. Jedino što sigurno možemo reći jeste da ništa nije sigurno. Sa Trampovim povratkom u kampanju možemo konstatovati da ulazimo u završnicu nadmetanja i da su ključni momenti tek pred nama.


Pavle Janošević