Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali su juče telefonom o pandemiji kovida 19 i njegonom uticaju na svetsku ekonomiju, kao i o trenutnim napetim situacijama u Libiji i Siriji, prenosi Blumberg.

Iz Bele kuće navode da su predsednici razgovarali o napretku, ponovnom otvaranju i jačanju svetske ekonomije u vreme pandemije virusa korona. Uprkos tome, situacija u SAD je i dalje teška, oni imaju više od milion i 600 hiljada potvrđenih slučajeva zaraze, kao i 97 hiljada mrtvih (prva je u svetu u obe kategorije), podaci su Kovid traking prodžekta (The Covid Tacking Project). Što se Turske tiče, ona je trenutno na osmom mestu po broju potvrđenih slučajeva (155.686), dok je u toj zemlju preminulo 4.308 ljudi, podaci su Ministarstva zdravlja te države.

U saopštenju turskog predsedništva ističe se dogovor o bliskoj političkoj i vojnoj saradnji u vezi s postizanjem mira i stabilnosti u regionu istočnog Mediterana. Podsetimo, „Turska podržava međunarodno priznatu libijsku vladu koja je proteklih nedelja ostvarila pobede u borbama protiv snaga Libijske narodne armije Kalife Hatara“, piše Rojters, prenosi Politika.

Pomenimo i to da su ova dva lidera razgovarala o tenzijama u Libiji i Siriji i sredinom februara ove godine kada je u središtu pažnje bio sukob turskih i sirijskih snaga u sirijskoj pokrajini Idlib.


Luka Totaj