Sa 53 hiljade identifikovanih slučajeva, savezna država Njujork je postala glavno žarište virusa korona u Sjedinjenim Američkim Državama. To je podstaklo Donalda Trampa da na svom Tviter nalogu objavi da razmišlja o uvođenju karantina za tri savezne države. Sa druge strane, guverner Endru Kuomo (Andrew Cuomo) je na situaciju u Njujorku reagovao pomeranjem unutarstranačkih izbora demokrata za jun.

Tramp je u subotu objavio da će Centar za kontrolu i prevenciju bolesti uvesti savetodavnu meru o putovanju u saveznim državama Njujork, Nju Džerzi i Konektikat, a čije će sprovođenje biti u rukama guvernera država. Ova mera, kako bliže određuju, podrazumeva apel na građane da u toku 14 dana odlože sva domaća putovanja koja nisu nužna.

Ovakva mera došla je nakon što je Tramp ranije u toku dana najavio da će se razmisliti o uvođenju karantina u ove tri države. Razlog iza takvih najava bio je uvećani rizik od širenja virusa na Floridu i druge države. Između ostalog, Teksas, Florida, Merilend i Južna Karolina su države u kojima su guverneri nedavno uveli meru kojom se ljudima koji putuju iz Njujorka određuje period samoizolacije.

Prilikom najave, Tramp nije podrobnije odredio mere kojim bi se karantin sprovodio, zbog čega je naišao na kritike. Naime, guverner Njujorka Endru Kuomo je karantin nazvao „federalnom objavom rata državama“ i za Si-En-En rekao da ne zna šta to znači, ali da „ne misli da je izvodljivo, niti legalno“. Kuomo je ovom prilikom pre svega ukazao na paralizu ekonomije kakva se još nije dogodila koju bi mera karantina podrazumevala, ali i na logističke poteškoće prilikom njenog sprovođenja. Usled debate i nakon konsultacija sa guvernerima državama, konačna odluka ostala je na meri o ograničenju putovanja.

To nije jedina vest koja se ticala savezne države Njujork u subotu. Prema kalendaru je održavanje demokratskih unutarstranačkih izbora u ovoj državi bilo predviđeno za 28. april. Kao posledica pandemije virusa korona, bar deset država je pomerilo izbore, a takvu meru predstavio je i Kuomo za Njujork. Novi datum njihovog održavanja je 23. jun, koji je u svakom slučaju bio dan predviđen za državne legislativne izbore. Kuomo je ovom prilikom rekao da smatra da „nije mudro dovoditi mnogo ljudi na jednu lokaciju kako bi glasali“ i rekao da ne želi da ugrožava zdravlje građana. Kako ukazuje Ej-Bi-Si njuz, problem koji bi mogao u vezi sa novim datumom mogao da nastane jeste ukoliko se izbori održe nakon Demokratskog nacionalnog komiteta, zakazanog za 9. jun. Države koje održe svoje izbore nakon ovog datuma se suočavaju sa mogućom kaznom od smanjenja broja delegata za 50 odsto. Sa 274, Njujork je druga država po redu broja delegata, odmah iza Kalifornije. Međutim, to nije jedina država koja je nov datum izbora zakazala posle 9. juna – to su uradili i Lujzijana i Kentaki.

Svetska pandemija prouzrokovala je i debatu o održavanju predsedničkih izbora i mogućim alternativama u načinu glasanja, kao što je glasanje poštom ili sistem onlajn glasanja.


Mina Radončić