Tramp razgovarao s Erdoganom, večeras će biti „veliki maršal“ u Dejtoni

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, razgovarali su telefonom juče povodom situacije u Siriji i Libiji, piše Rojters, prenosi Njujork tajms.

Njih dvojica su se saglasili da su napadi sirijskih snaga na turske u sirijskoj pokrajini Idlib neprihvatiljivi. Ova situacija je napeta i iz razloga što Bašara el Asada podržava Ruska Federacija, dok je Turska članica Severnoatlanskog saveza (NATO). Takođe, oni priželjkuju rešavanje sukoba u najkraćem roku.

Tramp je juče bio tema razgovora i na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Naime, Volodimir Zelinski, predsednik Ukrajine, pozvao je svog američkog kolegu u posetu, navodi Tajm. Podsetimo, upravo je telefonski razgovor Trampa i Zelinskog umalo bio koban za predsednika SAD. Tramp je tada, kako se navodi, tražio „uslugu“ od predsednika Ukrajine zbog čega se našao pred opozivom, ali ga je Senat oslobodio odgovornosti.

Trampu će danas biti ukazana velika čast jer će biti „veliki maršal“ na „Dejtona 500“, prvoj zvaničnoj trci Naskar kup serije u ovoj sezoni, ističe Foks njuz. Ovo je jedinstvena prilika za promociju predsednika Sjedinjenih Država jer je Naskar kup serija jedan od gledanijih sportova u SAD. Tim povodom je napravljena posebna reklama za taj događaj. Takođe, milionski auditorijum će ga posmatrati kada bude davao ritualnu naredbu „pokrenite vaše motore!“ što će predstavljati vrlo dobru primenu propagandne tehnike transfera.

Dodajmo i to da je sinoć u trci Eksfiniti serije u Dejtoni (drugi nivo takmičenja u Naskaru) Džo Nemeček, vozač Majk Harmon rejsinga, vozio „ševrolet kamaro“ s reklamom „Tramp/Pens 2020“. I pred prošle predsedničke izbore imali smo sličan scenario kada je Rid Sorenson vozio u Trampovim bojama na trci u Teksasu.

Pomenuta promocija će dobro doći Trampu jer će skrenuti pažnju s ozbiljnih kritika na njegov račun od strane državnog tužioca i sekretara za pravosuđe Vilijama Bara. On je u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz istakao da Trampovi tvitovi otežavaju posao u slučaju Rodžera Stouna što su mnogi videli kao uplitanje izvršne grane vlasti u sudsku.

Poznato je da Tramp nema baš mnogo obožavalaca među sportistima i sportskim ligama uopšte. Na početku mandata tadašnji kvoterbek San Francisko fortinajnersa Kolin Kapernik mu umalo nije došao glave kada je pokrenuo talas klečanja na himnu zbog rasizma u Americi. Mnogi šampioni svojih liga nisu želeli da idu u tradicionalnu posetu predsedniku.


Luka Totaj