Kako se predsednička trka zahuktava Donald Tramp i Džozef Bajden sve više tvrde da ovaj drugi namerava da vara kako bi došao do velike novembarske pobede. Tako je pre par dana budući kandidat demokrata Džozef Bajden rekao je da je uveren da će, ukoliko Tramp izgubi izbore, vojska morati da ga isprati iz Bele kuće, aludirajući na to da će aktuelni predsednik pokušati da pokrade izbore.

Tramp je u petak odgovarajući na pitanja novinara odbacio ove tvrdnje i naveo „svakako, ako ne pobedim prosto nisam pobedio. Ako izgubite na izborima nastavite da radite neke druge stvari“, prenosi Politico.

Ovogodišnja izborna trka puna je izazova. Posmatrajući okolnosti u kojima bi mogli da se održe izbori i krizu izazvanu virusom korona i protestima na ulicama američkih gradova, sporni izborni proces je sve verovatniji. Uzimajući u obzir to da će ove godine veliki broj Amerikanaca glasati putem poštanskih listića, Bela kuća već govori o mogućoj manipulaciji.

Ipak, predsednik Tramp nikada nije dao ozbiljne naznake da će praviti problem pri napuštanju Bele kuće ukoliko izborni rezultati ne budu išli njemu na ruku.

„Tramp će sigurno prihvatiti izborne rezultate“, jasno poručuju iz predsednikove kampanje, prenosi ABC. Takođe, Bela kuća je odbacila ove Bajdenove optužbe i nazvala ih „smešnim“. „Predsednik Tramp se raduje novembru. On naporno radi za američki narod“, izjavila je novinarka Bele kuće Kejli Makenani, prenosi CBS.

Stručnjaci u oblasti amerikanistike upozoravaju da bi glasanje putem pošte moglo dodatno da zakomplikuje izborni proces. Nagli porast glasanja izvan glasačkih mesta ove izborne godine usledio je zbog pandemije virusa korona. Stručnjaci uveravaju da bi izborni proces mogao da se pretvori u veliki haos, kakav je već viđen na prajmarisima koji su se održavali u jeku pandemije, u slučaju da se izbori u potpunosti odvijaju putem pošte. Veliki problem bi mogli da naprave glasački listići koji nisu dostavljeni i prebrojani na vreme. Dalje, ovakvo brojanje glasova oduzima mnogo više vremena. Sve ovo povećava sumnju da izborni rezultati ne bi bili poznati pre dana kada elektori formalno glasaju (prva nedelja u januaru).

Sjedinjene Američke Države, nikada nisu bile ovoliko podeljene. Dodatni problemi koji bi mogli da budu posledica nedovoljno dobrom organizacijom elektronskog glasanja uneli bi u izbornu trku samo još veće podele. Biće zanimljivo videti da li greške koje su se dešavale prilikom prajmarisa sada mogu da se izbegnu i da li će se ovakav način glasanja u budućnosti postati pravilo.


Minja Rogan