Džozef Bajden, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima 2020. godine, gostovao je u emisiji „Dnevni šou sa Trevorom Noom“ (The Daily Show with Trevor Noah) i tom prilikom ponovo izneo intrigantne navode. Naime, on je istakao da je njegova jedina i najveća briga da li će glasovi svih građana biti uračunati na novembarskim izborima i da će aktuelni predsednik Donald Tramp pokušati da „pokrade“ izbore, upravo kroz ograničavanja pristupa glasanju. Zbog toga, njegov štab će formirati pravne timove da nadziru izborni proces u svakom okrugu.

Bajden je, takođe, ukazao na kontradiktornost između Trampovih izjava i postupaka u pogledu glasanja putem pošte na predsedničkim izborima, o čemu se spekuliše već nedeljama usled pandemije virusa korona i u vezi sa čim su zvaničnici dve najveće partije davali oprečne izjave. Kako Bajden podseća, predsednik je lično glasao putem pošte na primarnim izborima na Floridi u martu mesecu. Uprkos tome, Tramp je u više navrata tvrdio da glasanje poštom omogućava, pa čak i vodi, prevari birača, te je nedavno na spisak optužbi dodao i stav da bi takav metod odlučivanja građana uticao negativno na Republikansku partiju. U ovom kontekstu, Politico podseća da je prošlog meseca objavljena studija koja pokazuje da glasanje poštom ne bi favorizovalo niti jednu partiju; te prenosi reči izbornih stručnjaka kako su slučajevi izbornih prevara tog tipa ekstremno retki i kako je moguće primeniti mere koje bi sprečile iste.

Budući da su ovakve kritike i optužbe Donalda Trampa (o potencijalnoj „koruptivnosti“ izbornog procesa) stvorile zabrinutost kod jednog dela demokratskih zvaničnika da će predsednik odbiti da napusti svog položaj ukoliko izgubi od Bajdena, voditelj Trevor Noa je upitao i demokratskog kandidata o njegovom stavu po ovom pitanju. Džo Bajden očekuje da vojni komandanti (članovi združenog generalštaba) neće dozvoliti Trampu da odbije miran prenos vlasti i ubeđen je da će ga, u slučaju ovog scenarija, vojska izvesti iz Bele kuće. Dodatno, pohvalio je bivše visokorangirane vojne zvaničnike koji su kritikovali agresivnu reakciju na proteste povodom ubistva Džordža Flojda i Trampovo angažovanje Nacionalne garde kako bi rasterala demonstrante ispred Bele kuće.

Svakako da će izrečeno u emisiji podići buru u američkoj javnosti i otvoriti novu liniju sukoba na relaciji predsedničkih kandidata. Portparolka Bele kuće je samo kratko prokomentarisala da se Donald Tramp bori za američki narod, dok demokrate šire teorije zavere. Podsetimo i da je krajem aprila Džo Bajden naveo da očekuje da aktuelni predsednik pokuša da promeni termin, tj. odloži izbore planirane za 3. novembar, što se (za sada, a verovatno i definitivno) nije dogodilo.


Igor Mirosavljević