Donald Tramp je još jedan četvrtak u nizu održao konferenciju za štampu koja je imala dve teme – pandemiju COVID 19 i ekonomske probleme izazvane padom cene nafte i stavljanjem građana u karantine širom planete. SAD prolazi kroz najgoru fazu zaraze do sada bez znakova smirivanja situacije – preko 85 000 ljudi je zaraženo (nešto manje od pola ih je samo u saveznoj državi Njujork), dok su 1293 osobe preminule.

U svom novom obraćanju naciji, predsednik je najavio da je neophodno da se guverneri još više uključe u suzbijanje virusa. On je pre konferencije uputio pismo svim guvernerima da je neophodno da sprovedu plan kategorizacije okruga u okviru njihovih saveznih država na osnovu ugroženosti stanovništva od nove bolesti. Cilj ovakve akcije je da se pažnja koncentriše na centre zaraze i da se one manje ugrožene regije vrate što je normalnijem životu moguće. Ovime bi se omogućilo fokusiranje napora države na nekoliko mesta, ali i smanjivanje pritiska na ekonomiju koja trpi ozbiljnu štetu. Plan o kategorizaciji okruga na one sa niskim, srednjim ili visokim stepenom rizika od širenja zaraze može naići na ozbiljan problem, a to je sprovođenje masovnog testiranja na virus korona. Debora Birks (Deborah Birx), koordinatorka tima za borbu protiv COVID 19, smatra da plan o kategorizaciji okruga može dati uspehe u lokalizaciji i prevenciji širenja bolesti kroz masovno testiranje građana i zatvaranje žarišta. Ona smatra da ove mere nisu eksperimentalne, da su isprobane i da su davale odlične rezultate u Južnoj Africi u borbi protiv HIV-a.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da Sjedinjene Države nemaju trenutno kapacitete da tako nešto sprovedu na velikoj populaciji i da ovaj plan može biti problematičan zbog mogućeg kretanja građana koji su zaraženi, a nemaju simptome, iz okruga u okrug čime nastavljaju širenje zaraze. Solucija za ovaj problem može da bude mera kojom je administracija već naredila građanima koji su došli iz Njujorka ili imali kontakt sa takvima osobama, da se stave u samoizolaciju.

Tramp je ove mere najavio nakon alarmantnih podataka Departmana za rad koji je registrovao 3,3 miliona nezaposlenih – ovo je najveća cifra koju je zabeležio Departman za rad od kada je 1967. počeo da prikuplja ove podatke. Ono što bi moglo još više da zabrine administraciju i da je natera da ubrza sprovođenje njenih mera su najave ekonomista da će loša situacija postati još gora. Statistika kaže da su i obični građani svesni krize i recesije koja im preti. Prema anketi Fox News-a, čak 9 od 10 građana je uplašeno da će ekonomija zapasti u recesiju usled širenja virusa korona, dok oko 75% gradjana očekuje da će zapasti u ekonomske probleme zbog ovakve situacije. Sličan je i procenat onih koji strahuju da neće dobiti zdravstvenu negu. Partijske podele se vide kada je u pitanju podrška radu administracije i Trampu – dosadašnje mere podržava oko 50% građana. Jedini član Trampovog tima koji je uspeo da skupi podršku i demorata i republikanaca jeste doktor Entoni Fauči (Anthony Fauci), direktor Nacionalnog Instituta za alergijske i infektivne bolesti i jedan od vodećih američkih imunologa.

Ostaje pitanje na koji način i kada će se implementirati ono što je Tramp najavio. Ove mere mogu da reše problem širenja virusa lociranjem i zatvaranjem žarišta, ali bi mogle i da pokrenu američku ekonomiju u situaciji kada joj preti recesija i ozbiljna kriza. Sada se težište prenosi na administracije saveznih država i okruga koje treba da primene složene ideje donete na vrhu, ali uvek ostaje pitanje u kojoj meri će građani biti disciplinovani i koliko će poštovati mere onog momenta kada pojedini okruzi postanu mnogo slobodniji za kretanje i bezbedniji od onih u kojima se oni nalaze.


Aleksandar Bogićević