Virus korona predstavlja jedan od najvećih globalnih izazova. Sjedinjene Američke Države odgovorile su uvođenjem vanrednog stanja, a mere preduzete radi sprečavanja širenja virusa nesumnjivo imaju uticaj i na unutarstranačke izbore u Demokratskoj partiji.

Dok su izbori u Arizoni, Floridi i Ilinoisu održani po planu, sedam saveznih država je do sada zbog pandemije odložilo svoje prajmarise, među njima Džordžija (za 19. maj), Indijana (za 2. jun), Konektikat (za 2. jun), Merilend (za 2. jun), Ohajo (predložen 2. jun), Luizijana (za 20 jun.) i Kentaki (za 23. jun).

Predsednički kandidati otkazali su sva okupljanja u okviru predizbornih aktivnosti, a jedanaesta po redu debata održana je u skladu sa propisanim zaštitnim merama.

Tom Perez, šef Demokratskog nacionalnog komiteta, apelovao je na države u kojima preliminarni izbori predstoje da razviju korišćenje alternativnih metoda glasanja koje ne zahtevaju fizičko prisustvo, kao što su glasanje poštom ili putem interneta. Dodao je da će Komitet raditi sa državama na izradi planova i metoda za izbor delegata, kako ne bi došlo do velikih odlaganja. Važeća pravila Komiteta propisuju kaznu za države u kojima se izbori ne održe do 9. juna, a predviđeno je i da raspodela delegata mora biti izvršena do 20. juna. Međutim, novonastala situacija će po svoj prilici značajno izmeniti kalendar unutarstranačkih izbora kod demokrata.

Demokratska partija Portorika podnela je zahtev da se izbori zakazani za 29. mart pomere za 26. april, ukazavši i na mogućnost daljeg odlaganja ukoliko se krajem aprila ne popravi situacija u vezi sa virusom. Ostale savezne države u kojima se izbori bliže pokušavaju da pronađu načine kako da se oni ipak održe.

U Aljasci je biračima do 24. marta otvorena mogućnost glasanja poštom. Odluke da se odloži glasanje zakazano za 4. april još uvek nema, ali će partijsko rukovodostvo nastaviti da prati razvoj situacije iz dana u dan. Demokratska partija Havaja zauzela je vrlo sličan stav. S obzirom na činjenicu da većina birača u toj državi i inače glasa poštom, istakli su da ne očekuju da će se 4. aprila veliki broj ljudi pojaviti na glasanju, te da za sada nemaju u planu odlaganje. Što se tiče Vajominga, kokus zakazan za 4. april je otkazan, a građani imaju mogućnost da glasaju poštom ili svoje glasačke listiće ostave na nekoj od predviđenih lokacija.

Kako stvari trenutno stoje, izbori u Viskonsinu održaće se po planu, 7. aprila, a pri zakazanom datumu ostaju i Delaver, Pensilvanija i Roud Ajlend, čiji će se birači izjašnjavati 28. aprila. Što se tiče države Njujork, razmatra se odlaganje za 23. jun, kada su zakazani i preliminarni izbori u Kentakiju.

Sve ove države nastoje da prilagode proces glasanja kako bi se ispoštovale propisane mere i neposredni kontakt građana sveo na minimum, a izbeglo odlaganje konačnog izbora predsedničkog kandidata Demokratske partije koje nas očekuje u julu.


Ivana Milićević