Predsednik Donald Tramp naredio je povlačenje američkih trupa iz Somalije, navodi se u saopštenju Pentagona.

Ne govoreći o detaljima, Pentagon je u kratkoj izjavi rekao da će „većina“ američkih trupa i sredstava iz Somalije biti povučena najkasnije početkom 2021. godine. Naredbom se menja misija američkih trupa sa oko 700 vojnika raspoređenih da pomažu lokalnoj somalijskoj vojsci u borbi protiv militantne grupe El Šabab (Al-Shabaab).

Postojala je zabrinutost da bi ovo povlačenje dela američke vojske moglo ozbiljno da utiče na bezbednosnu situaciju na Rogu Afrike. Kongresmen Džim Langevin (Jim Langevin) rekao je da kada američke snage napuste Somaliju kao odgovor na današnju naredbu, diplomatama i humanitarnim radnicima postaje teže da pomognu ljudima da reše sukobe bez nasilja i gubitka života. „S predstojećim izborima u Somaliji i sukobima koji besne u susednoj Etiopiji, napuštanje naših partnera ne može doći u lošijem trenutku“, naveo je Langevin.

Ipak, u izjavi Pentagona se ističe da se Amerika ne povlači iz Afrike, već „ostaje posvećena afričkim partnerima“.

„Kao rezultat ove odluke, neke snage mogu biti preraspoređene izvan istočne Afrike“, navodi se u izjavi. „Međutim, preostale snage će biti premeštene iz Somalije u susedne zemlje kako bi bile moguće prekogranične operacije američkih i partnerskih snaga s ciljem da održe pritisak protiv nasilnih ekstremističkih organizacija koje deluju u Somaliji“, dodaju iz Pentagona.

Kako prenosi Navy Times, general Stiven Taunsend (Stephen Townsend) komandant Američke komande za Afriku (AFRICOM) rekao je da je američka vojska pokazala sposobnost da brzo reaguje u bilo kom regionu kada se za to ukaže potreba. „Ova akcija nije povlačenje i kraj naših napora, već repozicioniranje kako bismo nastavili naše napore u istočnoj Africi“, istakao je general.

Poslednjih nedelja pojavile su se glasine da bi moglo da dođe do ovakvog povlačenja s obzirom na nedavne odluke predsednika Trampa da smanji broj vojnika u Avganistanu i Iraku na 2500.

Po ovom pitanju oglasio se i predsednik Somalije Muhamed Abdulahi Muhamed Fermađo (Mohamed Abdullahi Mohamed Farmaajo) koji je na Tviteru napisao da je američka vojna podrška omogućila Somaliji efikasnu borbu protiv El Šababa i da pobeda na tom putu može da se ostvari samo kontinuiranim bezbednosnim partnerstvom.

Priroda pretnje koju predstavlja El Šabab, kao i američki odgovor na nju stvar je sve veće rasprave u Pentagonu, dok američka komanda za Afriku vidi El Šabab kao neposrednu i najopasniju pretnju.


Ivana Janković