Prošlo je već deset dana od kada su građani Sjedninjenih Država glasali, a situacija se, bar za sadašnjeg predsednika Donalda Trampa, još nije stišala. Iako čestitke kandidatu demokrata pristižu sa svih strana (juče je čestitka došla i iz Pekinga), Tramp smatra da još nije dao svoju poslednju reč. On je na svom Tviter nalogu, nakon nekoliko dana mirovanja na ovom mreži, nastavio online borbu protiv navodne krađe izbora od strane demokrata, ali i borbu protiv onih koji su do novembraskih izbora bili najlojalniji predsedniku – televizije Foks njuz (Fox News).

Kada je u pitanju izborna krađa, Tramp se najviše ustremio na Pensilvaniju – prema njegovim navodima, na nivou čitavih Sjedinjenih Država, demokrate su pokrale 2,7 miliona glasova, a od toga je 221 hiljada samo u Pensilvaniji. On nije naveo izvor svoje informacije, ali to nije omelo Tviter da taj tvit okarakterise kao dezinformaciju. To nije bio jedini tvit koji je tako prošao taj dan – skoro svi njegovi tvitovi su obeleženi kao dezinformacije. Između ostalog, Tramp je optužio i elektronski sistem kompanije Dominion (Dominion Voting System) za prevaru pri prebrojavanju glasova u pojedinim državama. Zanimljivo je da ova kompanija ima svoje ispostave u Kanadi, SAD i Srbiji, te da je dobar deo inženjera u ovoj firmi srpskog porekla.

Nakon toga je nastavio sa tvitovima u kojima je kačio izjave njemu i dalje „lojalnih“ novinara sa Foks njuza, kao što su Šon Heniti i Lu Dobs (autor knjige Trampov vek), novinari sa „izdajničke televizije“ poznati i kao zastupnici brojnih teorija zavera kao što je ideja o vladavini duboke države, teorija o Obaminom rođenju van SAD-a kao i teorija o Soroševoj vladavini državom kroz jevreski lobi. Takvom arsenalu priključena je sada i borba protiv nameštenih predsedničkih izbora. Heniti je u živom programu na Foks njuza rekao da je on potpuno ubeđen da su izbori namešteni i da su demokrate to postigle nelegalnim glasovima koji su stigli poštom i koji se i dalje broje. Takođe je navodio i različite nepravilnosti koje su uočene, a među njima se našla i poznata teza o demokratama koji su branili republikanskim posmatračima da nadgledaju brojanje glasova, što je Associated Press prethodno osporio.

Seriju tvitova Tramp je zatvorio tekstom sa Brajbarta, sajta poznatog po desničarskim i konzervativnim stavovima, ali i po povremenoj promociji teorija zavere. Tekst je ponovio sve one teze koje sadašnji predsednik već nedelju i po dana govori – krađa glasova u ključnim državama, naknadno brojanje glasova, neusklađeni birački spiskovi. Zanimljivo je da ovu vest, i tvit zajedno sa njim, Tviter još nije obeležio kao dezinformaciju.

Dok predsednik najavljuje sudsko razračunavanje u Pensilvaniji, Mičigenu, Džordžiji, Arizoni i Viskonsinu, zvaničnici Bele kuće ga podržavaju sa blagom zadrškom. Sekretar za medije Bele kuće, Kejli MekEnani, je u izjavi za Foks biznis (Fox Business) rekla da Tramp ne planira da prizna poraz i da ima još dosta vremena pred njima. U istom pravcu je išao i trgovinski savetnik Piter Navaro rekavši da se on priprema za još četiri godine rada u Trampovoj administraciji. Očigledno je da predsednikovi saradnici ne žele da srljaju na polje spekulisanja, ali pitanje je koliko dugo ovaj postojeći „entuzijazam“ i poluotvorena podrška Trampovih saradnika može potrajati.


Aleksandar Bogićević