U subotu ujutru, 14. marta, na Gvamu je održana državna konvencija Republikanske partije (GOP). Na njoj je konsenzusom usvojena rezolucija kojom je Republikanska partija Gvama svih devet glasova dala kampanji za reizbor Donalda Trampa i Majka Pensa. Devet delegata će u avgustu predstavljati glasače Gvama na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Severnoj Karolini, kada će biti izabran kandidat partije na opštim izborima.

Novoizabrani predsedavajući partije, Toni Ejda (Tony Ada), je prilikom svog obraćanja u subotu rekao: „Za razliku od ranijih političara, predsednik Tramp je održao obećanja ovoj državi, i Gvamu. Bilo da se radilo o podršci našim veteranima ili aktivnoj vojnoj obavezi, poboljšanju naše ekonomije, ili usvajanju boljih, pravednijih trgovinskih sporazuma, predsednik Tramp drži najbolje interese Gvama u srcu i mi smo ponosni što ćemo na nacionalnoj konvenciji glasati za njega“.

Kao prekookeanska teritorija SAD od 1898. godine, Gvam nema pravo na delegate u Elektorskom koledžu. Međutim, partije ipak organizuju unutarstranačke izbore. Trenutno je Demokratska partija dominantna na Gvamu, gde ime većinu u Legislaturi, guvernerka je isto demokrata, a i kongresmen koji predstavlja Gvam bez prava glasa je član Demokratske partije Gvama.

Sistem alokacije delegata je većinski, ili tzv. „pobednik dobija sve“ (winner take all), u kojima kandidat koji osvoji većinu glasova dobija sve delegate. Republikanska partija Gvama je glasala identično kao i 2016. godine, kada je Tramp odneo ubedljivu pobedu.


Mina Radončić