Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat Republikanske partije na predsedničkim izborima 3. novembra – Donald Tramp – objavio je prošlog petka da su on i njegova supruga Melanija Tramp pozitivni na virus korona. Oni su prešli u izolaciju u Belu kuću i odmah je započet tretman lečenja, a njegove kampanjske obaveze su odložene.

Tokom vikenda predsednik Tramp je prebačen u vojnu bolnicu Valter Rid u blizini Vašingtona, nakon što su mu se pojavili prvi simptomi, koje su zvaničnici administracije opisivali kao blage. Ipak, treba pomenuti da je The Times preneo informacije po kojima je Donald Tramp podvrgut tretmanu kiseonikom, budući da mu je količina kiseonika u krvi pala do zabrinjavajućeg nivoa. U svakom slučaju, protekom nedelje situacija se stabilizovala.

Doktor Šon Konli, koji je javnost danima obaveštavao o zdravstvenoj slici predsednika SAD, izjavio je u četvrtak da je Trampovo stanje ostalo stabilno i nema znakova da bolest bilo kako napreduje. On je dodao da očekuje da će predsednik već od ovog vikenda moći bezbedno da se vrati javnim (kampanjskim) skupovima, budući i da je subota deseti dan od kada je pozitivno testiran, a što je minimalni period izolacije koji se propisuje.

Sam predsednik Tramp se u četvrtak uveče uključio u emisiju Šona Henitija, svog prijatelja, na Fox News i tom prilikom dao vrlo intrigantne odgovore na aktuelna pitanja. Najpre, izbegao je da nedvosmisleno potvrdi da li je testiran negativno na virus korona i potom istakao u prvi plan tretman monoklonskim antitelima kao ključni vid lečenja, iako je opsežno medicinsko ispitivanje istog još uvek u toku.

Tramp je nagovestio moguće održavanje skupa na Floridi već u subotu, a potom i relija u Pensilvaniji. U proteklom periodu je otkazano pet relija, koji su predviđeni između ostalog i na Floridi, u Viskonsinu i Arizoni. Sigurno je da je kampanja ušla u petu brzinu i da su ovakvi događaji veoma značajni za Trampov reizbor, ali isto tako važno je voditi računa i o bezbednosti svih učesnika. Pogotovo imajući u vidu da je jedan skup na kome je Tramp obznanio predlog Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda doveo do ozbiljnog širenja virusa među državnim zvaničnicima. Sutradan po emisiji, u prepodnevnim časovima, što je ABC News prvi preneo, izdato je saopštenje da će se u subotu tokom dana zaista i održati skup, ali ispred Bele Kuće, na kome će se Donald Tramp sa tzv. južnog travnjaka obratiti svojim simpatizerima.

Takođe, bitno je napomenuti i da je deo Trampovog uključenja u Henitijevu emisiju bio posvećen temi održavanja druge debate sa Džozefom Bajdenom. Komisija za organizaciju ovogodišnjih debata otvorila je mogućnost odlaganja debate za nedelju dana ili virtuelne varijante debate. Dugu opciju je predsednik oštro kritikovao. Njegov kampanjski tim je objavio da više ne postoje zdravstvene prepreke za održavanje u klasičnom formatu. Kakav će krajnji ishod biti, ostaje da vidimo. Ono što je izvesno jeste da je druga predsednička debata zakazana za 15. oktobar, odložena.


Igor Mirosavljević