U nedostatku uobičajene izborne dinamike čini se da je novinarima naročito zanimljivo da postavljaju kvote kad je u pitanju Bajdenova kandidatkinja za potpredsednicu.

Tako je u nedelju, može se reći niotkuda, u fokus došlo manje pominjano ime – poslanica Predstavničkog doma, Val Demings. Iako zvanične ankete pokazuju da se u ovom trenutku na vrhu liste nalaze doskorašnje Bajdenove protivkandidatkinje, čini se da Demings dobija svojih pet minuta, ako ništa, u javnosti.

U prošlonedeljnoj anketi koju je YouGov sproveo za CBS, ime Demingsove našlo se u upitniku, između ostalih mogućih kandidatkinja za potpredsednicu. Međutim, čak 69% ispitanika tom prilikom istaklo je da za nju nisu čuli. Stoga,  ovo se može čitati i kao propusnica za upoznavanje potencijalne kandidatkinje sa američkom javnošću.

Čitavu priču koju je popularizovao Politico, podupire nekoliko faktora. Prvo, sam Džozef Bajden je početkom maja izjavio kako je Val Demings „jedna u grupi od desetak jako kvalifikovanih i talentovanih žena koje su na spisku“. Drugo, čini se da neki od finansijera i stratega Bajdenove kampanje, kao i pojedini demokratski predstavnici u Kongresu, u poslednje vreme guraju u prvi plan ovu kandidatkinju.

Predsedavajući Obaveštajnog komiteta pri Predstavničkom domu, Adam Šif, smatra da je Val Demings spremna za ovu ulogu. Podsetimo, Demings je zajedno sa Šifom bila među vodećim ličnostima u procesu impičmenta predsednika Trampa koji je obeležio kraj prošle i početak ove godine. Ta uloga bi joj mogla ojačati položaj pred demokratskim biračkim telom.

Val Demings dolazi sa Floride, iz države američkog juga koja je 2016. bila jedna od presudnih za pobedu Donalda Trampa. Upravo to, i činjenica da je afroameričkog porekla, uzdižu je među ostalima na listi. „Val ispunjava mnoge uslove, i što ih više dodajete, ona se više približava vrhu [liste]“, izjavio je jedan od Bajdenovih stratega u kampanji.

Treba imati u vidu da je Florida država u kojoj su poslednjih nekoliko izbornih ciklusa bili poprilično neizvesni – i Obama, ali i Tramp su ovu državu osvajali tesnom većinom. Štaviše, na izborima 2016. očekivalo se da će elektore pokupiti Hilari Klinton. Mali odziv afroameričke populacije, koja čini 13% Floride, po analitičarima imao je svoje konsekvence. Izbor Val Demings pretendovao bi rešavanju situacije u korist Bajdena, ali bi vrlo verovatno povećao i odziv crnačke populacije širom SAD.

Floridska predstavnica ima inspirativnu životnu priču, od odrastanja u siromašnom kvartu, ka karijeri u lokalnoj policiji u Orlandu na Floridi, pa sve do Kapitol Hila i „favorita Nensi Pelosi“. Ipak, relativno skromna karijera u visokoj politici (dva mandata u Predstavničkom domu) i činjenica da izvan regiona koji predstavlja nije naročito poznata, čine se značajnim preprekama za Demingsovu. Sada je pitanje da li će Bajden u julu odigrati na kartu zaposedanja Floride kao važnog uporišta za pobedu, ili se na stolu nalazi neka druga agenda.


Nikola Lukić