Džozef Bajden, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pobedio je na demokratskim unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini s osvojenom približno apsolutnom većinom (oko 48% glasova; 39 delegata). Ovom pobedom Bajden je ispunio očekivanja svih relevantnih anketa udahnuvši „svojoj kandidaturi novi život“, navodi Njujork tajms.

Senator Berni Sanders je zauzeo drugo mesto s osvojenih nešto manje od 20 posto glasova — 15 delegata — dok je treći, i poslednji dvocifreni u procentima glasova (približno jedanaest), ali bez ijednog delegata, bio milijarder Tom Stajer koji je danas zvanično odustao od kampanje.

Ključnu prevagu za Bajdenovu prvu pobedu na unutarstranačkim izborima donela je afroamerička populacija. Gotovo 61% Afroamerikanaca glasalo je za Bajdena, dok je Sandersa podržalo samo 16% procenata te populacije, piše Rojters.

Poznati portal 538 pre ovih izbora smatrao je da bi velika pobeda za Bajdena bila ukoliko bi osvojio deset ili više odsto glasova u odnosu na drugog takmaca u ovoj državi američkog Juga, gde on ima prednost u odnosu na ostale kandidate.

Podršku bivšem senatoru Delavera pred ove izbore dali su afroamerički kongresmeni Džim Klajbern (Južna Karolina) i Bobi Skot (Virdžinija), ali i bivši guverner Virdžinije Teri Makolif.

U generalnom plasmanu za demokratsku nominaciju i dalje je vodi Berni Sanders sa 60 delegata, dok je Bajden sada drugoplasirani sa 6 delegata manje. Pit Butidžidž je treći sa 26, dok su Elizabet Voren i Ejmi Klobučar ostale na jednocifrenim brojevima — Voren 8, za jedan više od senatorke iz Minesote. „Dodavanje gasa“ bivšeg potpredsednika SAD je prilično ugrozilo egzistenciju potonja tri kandidata u celokupnim unutarstranačkim izborima.

Ova pobeda stigla je za bivšeg potpredsednika SAD u pravo vreme jer za dva dana (3. mart) sledi „Super utorak“ gde će se rasporediti približno 35% svih delegata, a uzimajući u obzir ovu ubedljivu pobedu, Bajden će biti jedan od „glavnih igrača“ tog dana. Ovaj zamah bivšeg senatora iz Delavera ne samo da je prizemljio Sandersa — koji ima dve pobede zaredom (Nju Hempšir i Nevada) — već je i dao do znanja milijarderu Majklu Blumbergu, koji od „Super utorka“ kreće u borbu za glasove, da mu neće biti lako u trci za nominaciju iako je uložio veliku svotu novca za kampanju.

Donald Tramp, predsednik SAD, je čestitao „Pospanom“ Džou Bajdenu primetivši da bi ova pobeda trebalo da stavi tačku na „smešnu kampanju“ „Malog Majka“ Blumberga.

Dan posle „Super utorka“ (sreda, 4. mart) naš tim organizuje tribinu gde će se sumirati utisci ovog veoma značajnog događaja za unutarstranačku borbu u demokrata.


Luka Totaj