Predsednik Donald Tramp (Donald Trump) upozorio je da će ugasiti kompanije, kao što je Tviter, zbog navodnog mešanja u američke izbore. Kako je Tramp objasnio, ovo upozorenje predstavlja reakciju na pristrasnost koju ispoljavaju kompanije koje su u vlasništvu društvenih mreža prema konzervativnom izražavanju. Dodao je i da će savezne vlasti ugasiti glavne platforme za društvene mreže uoči izbora u novembru.

„Republikanci osećaju da ovakve platforme onemogućavaju da se čuje njihovo mišljenje, čime njihovi glasovi bivaju potisnuti“, smatra Tramp. On je podsetio i da se slična situacija desila tokom kampanje za izbore 2016. godine, te da ovog puta ne sme da dozvoli da se to desi ponovo. Prema njegovim rečima, to je bilo „varanje, krivotvorenje i veliko uticanje na rezultate izbora“. Tramp ističe da se ništa nije promenilo ni 2020. godine, a ovog puta je direktno optužio Tviter zbog mešanja u predsedničke izbore.

Društvene mreže u Americi pod velikim su pritiskom kako demokrata, tako i republikanaca. Kako prenosi Politiko (Politico), demokrate prigovaraju da se platforme nedovoljno bore protiv širenja dezinformacija. Sa druge strane, republikanci ističu već pomenuto utišavanje konzervativnog mišljenja. Primera radi, na saslušanju u Kongresu održanom 2018. godine, republikanski senator Ted Kruz žestoko je kritikovao Marka Cukerberga i optužio njega i Fejsbuk za političku pristrasnost.

Predstavnici civilnog sektora i borci za slobodu mišljenja ističu da ne postoji jasan dokaz republikanskih navoda da tehnološke kompanije suzbijaju konzervativna stajališta. Ipak, nema sumnje da će u susret izborima retorika biti sve snažnija, a protivnici i krivci traženi gotovo svuda, pa i u društvenim mrežama.


Danilo Savić