Spekulacije o mogućnosti pomilovanja Rodžera Stouna pokrenute su u subotu, nakon podrške Donalda Trampa objavi na Tviteru naslovljenu „Vreme je za pomilovanje Rodžera Stouna“. Prema odluci Saveznog suda, Stoun bi trebalo da 14. jula počne odsluženje zatvorske kazne zbog laganja Kongresa i opstrukcije istrage u vezi sa mešanjem Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Podsetimo, Rodžer Stoun je, na osnovu optužnice pokrenute od strane specijalnog savetnika Roberta Milera, optužen za opstrukciju istrage, lažne izjave pred Kongresom i zloupotrebu svedoka. Stoun je uhapšen 25. januara 2019, ali je pušten na slobodu po plaćanju kaucije istog dana. Nakon nedelju dana suđenja i rasprava, Stoun je 15. novembra 2019. osuđen po svih sedam tačaka optužnice, dok je izricanje presude bilo predviđeno za 6. februar 2020. Početkom februara su tužioci Okruga Kolumbija izneli zahtev za kaznu od sedam do devet godina, a Tramp je predlog kazne okarakterisao kao „užasan i vrlo nepravedan“. Nakon što je i državni tužilac Vilijam Bar rekao da je predlog previše oštar, a Departman pravde ukinuo preporuku, četiri svezna tužioca su se izuzela iz slučaja. Odluka Departmana pravde aktuelizovala je pitanje Trampovog mešanja u suđenje njegovom saradniku, nakon što je pohvalio Vilijama Bara za „preuzimanje slučaja koji je bio potpuno van kontrole“, inače takođe optuživanog zbog politizacije slučaja. Tramp je ovakve optužbe porekao, navodeći da se radilo o razgovoru sa Departmanom pravde, a ne vršenju pritiska i uticanju na vođenje slučaja.

Kaznu je u februaru izrekla sudija Ejmi Berman Džekson, kojom je on osuđen na tri godine i četiri meseca zatvora. Tada je odobren Stounov zahtev za ostanak u kućnom pritvoru do 14. jula, usled naglog skoka broja obolelih od virusa korona na Floridi, prebivalištu osuđenog.

Iako je Tramp ranije u zvaničnim prilikama odbijao da komentariše da li razmatra da pomiluje Stouna, on je 4. juna putem svog Tviter naloga naveo da je „Rodžer bio žrtva korumpiranog i nezakonitom lova na veštice, koji će biti upamćen kao najveći politički zločin u istoriji. On može da spava mirno noću!“

Pitanje mešanja Donalda Trampa u Stounov slučaj iznova je pokrenuto u subotu, nakon podele objave na Tviteru o peticiji kojom se traži njegovo pomilovanje, kojom je trenutno prikupljeno preko 110 hiljada potpisa. Objava je usledila dan nakon što je sudija Džekson odbila zahtev Stouna da odsluženje kazne odloži za 3. septembar usled pandemije i odobrila dve nedelje kućnog pritvora.

Ovu objavu predsednika na Tviteru podržao je i Stoun, rekavši da je ovo naznaka da će se Tramp možda uključiti i sprečiti njegov odlazak u zatvor – „Poslednje poglavlje još nije napisano“, naveo je Stoun. Tom prilikom je na svom Instagram nalogu najavio i gostovanje u radio emisiji, posvećenoj njegovoj „borbi za slobodu i otkrivanju istorijske korupcije njegovog osuđivanja – ništa ne može stajati na putu između mene i ponovnog izbora najboljeg predsednika u mom životu“.


Mina Radončić