Predsednik Amerike Donald Tramp u svom obraćanju kritikovao je Džozefa Bajdena tvrdeći da je preuzeo stavove Bernija Sandersa kao i Aleksandrije Okasio-Kortez. Karakterišući Bajdenove stavove kao stavove radikalne levice, Tramp je istakao da njegov pretpostavljeni protivkandidat predstavlja puku marionetu levice. Takođe, Tramp je podsetio i na Bajdenovo učešće u administraciji bivšeg predsednika Amerike, Baraka Obame i zagovaranje politika bliskih Kastrovom režimu na Kubi. Ukoliko bi bio izabran, prema Trampovim rečima, Bajden bi prepustio Sjedinjene Američke Države socijalističkoj rulji. Tramp je isto tako naglasio da je Republikanska partije – partija slobode, a da su demokrate socijalistička partija čiji je pretpostavljeni kandidat pozivao na raspuštanje policije i označavanje policajaca kao državnih neprijatelja.

Osim pretpostavljenog protivkandidata Demokratske partije, na meti Trampovih kritika radikalne levice našle su se i obrazovne ustanove. Naime, predsednik Tramp je zatražio da se proveri da li neke od škola ili univerziteta zagovaraju vrednosti levice. Ukoliko se otkrije da je to slučaj u nekoj od obrazovnih ustanova, njima će biti uskraćena finansijska pomoć kao i poreske olakšice koje koriste. Cilj ovakvih akcija jeste da se spreči indoktrinacija dece i mladih, kao i da borba za obrazovanje bude oslobođena ideoloških uverenja.

Međutim, ono što predstavlja određenu nejasnoću u ovoj izjavi predsednika Trampa jeste na koji način bi ukidanje oslobađanja od poreza za obrazovne ustanove bilo sprovedeno, ali i kako bi se utvrdilo da li određeni fakulteti ili škole propagiraju vrednosti levice. Ono što je definitivno uticalo na to da se pokrene pitanje fakulteta i škola jeste zahtev predsednika Trampa da škole počnu sa normalnim radom od jeseni. Sindikat profesora NEA (National Education Association) koji je pružio podršku Bajdenu, oštro se suprotstavio brzom otvaranju škola i zatražio poštovanje mera koje je usvojio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Isticanjem levičarskih stavova kod Bajdena, ali i čitave Demokratske partije, deluje da predsednik Tramp jasno želi da napravi ideološku, socijalnu, ali i vrednosnu razliku u odnosu na pretpostavljenog kandidata Demokratske partije. Ostaje da vidimo da li će ovakve kritike levice imati uticaja na građane i doprineti povećanju podrške sadašnjem predsedniku koja je u opadanju zbog neadekvatne borbe protiv pandemije korona virusa koja pogađa Ameriku i rasnih problema koji su pokrenuti ubistvom Džordža Flojda.


Miljana Jovanović