Rodžer Stoun, bivši saradnik američkog predsednika Donalda Trampa, je dana 20.02.2020. osuđen na četrdeset meseci zatvora, odnosno tri godine i četiri meseca. Proces suđenje je od početka izazivao veliku polemiku zbog mešanja različitih ličnosti tokom procesa, uključujući i samog predsednika Donalda Trampa.

Rodžer Stoun je uhapšen 25. januara 2019. na Floridi. Uhapšen je na osnovu sedam krivičnih prijava koje su se odnosile na laganje pred Kongresom (pet prijava), zloupotrebu svedoka, dok se jedna odnosila na opstrukciju postupka kongresnog odbora. Međutim, istog dana Stoun je pušten na slobodu uz kauciju od 250000 dolara. Stounovo suđenje je započelo 6. novembra 2019. Svedok Rendi Krediko je na svom svedočenju je izjavio da ga je Stoun nagovarao i pretio da će ga sprečiti da svedoči pred Kongresom. Stoun je na ovo odgovorio rekavši da je sam Krediko njegov posrednik u Vikiliksu (WikiLeaks), ali su tužioci ovu izjavu proglasili lažnom kako bi se zaštitio Džerom Korsi, poznati politički komentator. Posle nedelju dana suđenja i dva dana rasprava, porota je dana 15. novembra 2019. osudila Stouna po svim tačkama optužnice – za opstrukciju, davanje lažnih izjava i zloupotrebu svedoka. Nakon suđenja, jedan od porotnika je naglasio da Stoun nije osuđen na osnovu svojih političkih uverenja, već su tu ključnu ulogu igrala svedočenja Stivena Benona i Rika Gejtsa.

Izricanje presude Stounu bilo je prvobitno predviđeno za 6. februar 2020., nakon što je sudija odbio zahtev tužilaštva da Stoun bude odmah odveden u zatvor. Pre toga, još 9. decembra, Stounovi advokati su tražili da se izricanje presude odloži do nekog vremena posle 9. marta. Početkom februara 2020. godine, tužioci Distrikta Kolumbija zahtevali su kaznu od 7 do 9 godina zbog Stounovih zločina, na osnovu dobijenih presuda po svih sedam optužbi. Tramp je iste večeri na svom Tviter (Twiter) profilu okarakterisao preporuku za odmeravanje kazne kao „užasnu i vrlo nepravednu“. Sledećeg jutra, Državni tužilac Vilijam Bar, izjavio je kako je minimalna kazna od sedam godina previše oštra. Na kraju izricanja presude Rodžer Stoun je, kao što je već pomenuto osuđen na cetrdeset meseci žatvora, što je malo više od od tri godine, odnosno duplo manje od zahtevanog minimuma.

Tokom celog procesa predsednik Tramp je Stounu pružao podršku zbog njihovog dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje. Rodžer Stoun je osoba koja je imala najviše uticaja na Trampa tokom prošlih izbora. Međutim, i pored dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje, Tramp je izjavio u svom govoru u Las Vegasu da bar sa sada neće pomilovati Stouna, rekavši da želi da se proces sam odigra. Ali i pored toga dodao je da bi „voleo da Rodžer bude oslobođen“ jer je mišljenja da je njegovo suđenje sprovedeno nepravedno.

Pavle Janošević