Senatorski izbori u Džordžiji nisu doneli pobednika 3. novembra. Upražnjena mesta republikanci nisu uspeli popuniti svojim kandidatima jer ni senatorka Keli Lefler ni senator Dejvid Perdju nisu uspeli da prebace cifru od 50% koliko je bilo neophodno da imaju kako bi pobedili na izborima. Ponovni izbori koji su planirani za 5. januar sledeće godine bi, ako stvari ostanu kakve jesu, sasvim sigurno trebali doneti pobedu republikancima. Ipak, na tom putu im se mogu isprečiti upravo njihovi glasači.

Naime, najlojalniji Trampovi glasači u Džordžiji nisu preterano zadovoljni podrškom i požrtvovanjem koje su pokazali njihovi senatori u borbi protiv navodne krađe na predsedničkim izborima 3. novembra. Društvene mreže kao što su Twitter i Parler su postale mesta na kojima se može čuti dosta poziva republikanskih glasača da bi trebalo bojkotovati Keli Lefler i Dejvida Perdjua u januaru i tako im vratiti za „izdaju“ predsednika. Jedna od vodećih ličnosti tog navodnog bojkota jeste bivša federalna tužiteljka Severne Karoline i bivša članica predsednikovog pravnog tima za borbu protiv izborne krađe, Sidni Pauel.

Ovu zbrku je najpre pokušao da reši i jedan od članova porodice Tramp, Donald Tramp Junior. On je na svom Twitter nalogu pozvao predsednikove frustrirane glasače da ignorišu pozive na bojkot i da pomognu republikanskoj partiji u njenoj borbi da zadrži većinu u Gornjem domu. Po svemu sudeći, njegov poziv na suzdržavanje od ovakvog, po republikance, autodestruktivnog ponašanja nije naišao na potpuno razumevanje.

Onda je na scenu stupio onaj koga bi ovakvi glasači definitivno poslušali – sam Donald Tramp – i najavio posetu Džordžiji za početak decembra, te održavanje mitinga podrške za republikanske kandidate na izborima za Senat. Predsednikova poseta ovoj saveznoj državi i njegove potencijalne pohvale za senatore mogu u dobroj meri uticati na napore republikanaca da zadrže većinu u Senatu. Posmatrajući dosadašnje izjave Trampa upućene zvaničnicima Džordžije (guverneru Brajanu Kempu i predsedniku izborne komisije za tu državu, Bredu Rafenspergeru) postojala je bojazan da bi i senatori mogli pobrati poneku kritiku, što njegove pristalice mogu protumačiti kao zeleno svetlo za bojkot. Zbog toga je najava mitinga veoma važna za republikance.

Bojkot čak i dela Trampovih birača mogao bi biti problem za Perdjua, a posebno za Leflerovu. Perdju je uspeo da osvoji 49,73% glasova što ga stavlja na samo korak od pobede dok Leflerova može biti u ozbiljnom problemu – ona je na novembarskim izborima osvojila 26% glasova jer je podelila republikanske glasove sa drugim kandidatom, Daglasom Kolinsom (20%). Tih 20% glasova su uglavnom dolazili od onih građana koji su verniji pratioci Trampove linije i koji su pokazali veće interesovanje za teorije zavere. Bilo kakav sudar sa predsednikom bi mogao izazvati Kolinsove glasače da jednostavno preskoče ovaj izborni ciklus i time omoguće demokratama da se približe na samo jedno mesto manje u Senatu.

Prema navodima sajta Politico, Sidni Pauel je posebno kivna na Keli dajući izjave da je ona, uz pomoć svog dubokog džepa (ona je trenutno najbogatija senatorka Sjedinjenih Država), sklopila dogovor sa firmom koja se bavi brojanjem glasova kako bi preuzela Kolinsove glasove. U blaćenju senatorskog tandema se od skora priključio i pravobranilac Džordžije, Lin Vud. On poziva senatore da se vrate na put „saradnje“ sa Belom Kućom ili da se jednostavno povuku iz trke jer predsedniku „nisu potrebni izdajnici“.

U ovakvom okršaju unutar republikanskog tabora jedini pobednik bile bi demokrate. Ovakva koškanja i pretnje bojkotom unutar protivničke stranke, demokratama može ići samo u korist i može im u jednoj meri olakšati duplu pobedu u Džordžiji koja im je neophodna kako bi preuzeli Senat.

Zato je Trampova odluka da učestvuje direktno u kampanji za drugi krug izbora za Senat veoma važna i za pomenute konzervativne kandidate u Džordžiji, ali i za čitavu Republikansku partiju, koja bi osvajanjem barem jednog senatorskog mesta zadržala većinu u gornjem domu američkog Kongresa. Takođe, Tramp je na ovaj način poslao poruku da je i dalje lider partije i da će se boriti za svakog njenog pripadnika u svrhu partijskog interesa – čak i ako ne pripadaju istom „krilu“.