Iz kabineta državnog sekretara Džordžije, Breda Rafensbergera, stiglo je saopštenje da je u toj saveznoj državi završeno ponovno brojanje glasova koje je inicirano od strane Trampovog advokatskog tima. Time je predviđena pobeda novog predsednika SAD, Džozefa Bajdena, konačno i ozvaničena sa najvišeg mesta u toj saveznoj državi. Bajden je ovom potvrdom ozvaničio 16 elektorskih glasova i sada ima podršku 306 elektora, dok Tramp ima 232.

Prema izveštaju izborne komisije, Bajden je odneo pobedu sa 12.284 glasa više u odnosu na Trampa, što predstavlja blagi pad u odnosu na razliku koja je bila pre revizije, navodi CNN. Tramp i njegov advokatski tim su uložili prilične napore u pokušaju da ospore izborne pobede u pojedinim kolebljivim državama, poput Arizone, Pensilvanije, Džordžije i Mičigena, te da su izborne nepravilnosti i krađe glasova donele pobedu Bajdenu. Mada su komisije u nekim od država primetile izborne nepravilnosti one nisu bile zastupljene u meri u kojoj bi Trampu omogućile pobedu. Prema zakonu države Džordžija izborna komisija treba da potvrdi rezultate do kraja dana (20. novembar).

Državni sekretar Džordžije, Bred Rafensbeger, koji je inače član Republikanske partije, u izjavi za CNN je istakao da se novi sistem sigurnog glasanja putem pošte pokazao pouzdanim i sa visokim procentom tačnosti prezentovao rezultate izbora u toj državi, te da je revizija glasova u toj državi pokazala da će pomenuti sistem glasanja biti na usluzi i budućim administracijama.

Mada je na prošlim predsedničkim izborima Tramp ubedljivo slavio protiv Hilari u Džordžiji, sada mu je njegovo izborno telo okrenulo leđa. Naime, na izborima 2016. godine glavnu prevagu za Trampa u Džordžiji su doneli glasovi iz predgrađa velikih gradova, a naročito Atlante, što se ovoga puta nije desilo. Velika izlaznost afroameričkih glasača u Džordžiji, koji su tradicionalno okrenuti demokratama uz nagli porast broja zaraženih u Atlanti i okolini nedelju dana pred izbore uz Trampov nonšalantan pristup prema epidemiji doprineo je tome da glasači zabrinuti za svoje živote ukažu podršku kandidatu za koga su smatrali da će se bolje suočiti sa akutnom krizom.

Naravno, Bajdenova pobeda nije obeshrabrila odlazećeg predsednika da na svom Tviter nalogu nastavi sa iznošenjem stavova koje Tviter ocenjuje kao neistinite. Naime, Tramp je u jednom od svojih tvitova istakao da ponovno prebrojavanje glasova ne donosi ničemu, jer se ne pristupa verifikaciji glasačkih listića putem potpisa glasača na isti. Ipak, istina je malo drugačija. Iako postupak ponovnog brojanja glasova ne obuhvata verifikaciju potpisa birača, potpisi se pak verifikuju dva puta. Prvi put kada glasači zatraže glasački listić, a drugi put kada predaju glasački listić. Kada glasači predaju glasački listić, potpisuju spoljnu kovertu, a ne sam glasački listić, a kada okrug potvrdi potpis na koverti, glasački listić se odvaja od koverte pre nego što se glas uključi u prebrojavanje. Tako da nijedan pojedinačni listić ne može biti povezan sa pojedinačnim potpisom u ponovnom brojanju, čak i ako bi neko želeo da prekrši osnovni američki princip tajnog glasanja. Inače, ovakav princip je važio i na prethodnim izborima, pa se tada odlazeći predsednik nije žalio.

Pored potvrde rezultata od strane državnog sekretara Džordžije, Breda Rafensbergera, druga potvrda očekuje se i od guvernera Džordžije, Brajana Kempa. Kemp ima rok da do subote (21. novembar) potpiše izveštaj izborne komisije kojim se Bajdenu dodeljuje 16 elektora. Kako navodi CNN, Tramp je u svojoj Tviter kampanji nekoliko puta spominjao Kempa ohrabrujući ga da „bude žilaviji“ i učini sve što je u njegovoj moći da u Džordžiji pobede republikanci. Takođe je ohrabrio Kempa da „preuzme kontrolu“ nakon što je postalo jasno da revizija glasova nije otkrila raširene izborne nepravilnosti. Mada uživa Trampovu podršku, Kemp nema manevarskog prostora putem koga može izbeći potpisivanje izveštaja izborne komisije. Zaključno, očekuje se mirna tranzicija vlasti u Džordžiji.


Lazar Subotić