Američki predsednik Donald Tramp najavio je u svom obraćanju štampi da planira da obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO), za koju smatra da nije učinila dovoljno svojim preporukama i preventivnim merama, i jakim rečima je optužuje za sve težu trenutnu situaciju u Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj se svakim danom povećava broj obolelih od COVID-19. Ovom prilikom on je takođe najavio da će u međuvremenu njegova administracija voditi istragu o ovoj organizaciji i neadekvatnim merama koje je donosila pre i tokom krize.

Sam predsednik Tramp i njegova administracija su tokom proteklih nedelja vrlo često i sami bili na meti i američkih građana i strane javnosti zbog načina na koji su se nosili sa pandemijom, a najviše usled kasno donetih i nepotpunih mera koje su trebale da spreče dalje širenje pandemije na američkom tlu. Zbog ovako teškog stanja unutar države, popularnost predsednika Trampa je počela da opada u proteklim nedeljama, što bi moglo da ima pogubne posledice za njega na predstojećim predsedničkim izborima. S druge strane, imajući u vidu koliko brzo broj obolelih raste, mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju da, ukoliko se odlučne i adekvatne mere ne preduzmu uskoro, broj smrtnih slučajeva ima potencijal da u Sjedinjenim Američkim Državama dostigne katastrofalne razmere.

Uprkos ovakvom stanju, predsednik Tramp je ovu priliku iskoristio da se fokusira na kritiku Svetske zdravstvene organizacije i izjavio je da je vrlo zabrinut za to da se „američka velikodušnost ne koristi na najbolji način”, a da ova organizacija izuzetno loše upravlja krizom i prikriva informacije koje se tiču širenja pandemije već mesecima unazad. Za Svetsku zdravstvenu organizaciju ovo su jako loše vesti jer od njenog godišnjeg budžeta koji iznosi 4.8 milijardi dolara, Sjedinjene Američke Države doprinose više od 400 miliona dolara – više od bilo koje druge države.

S obzirom na probleme u upravljanju krizom na američkom tlu do sada, mnogi su ocenili Trampovu odluku o prekidu finansiranja Svetske zdravstvene organizacije kao ništa drugo do svaljivanje krivice i izbegavanje dela odgovornosti usled loše planiranih i sprovedenih mera koje su donete prekasno. Kritičari Trampovih poteza smatraju da su vlasti SAD-a imale i vremena i sredstava da se bolje pripreme za ovu krizu, posebno nakon iskustava sa virusom u mnogim drugim državama i upozorenja brojnih stručnjaka još od početka godine. Uprkos tome, vanredno stanje proglašeno je tek sredinom marta.

Ubrzo nakon ovog obraćanja, usledile su brojne kritike medicinskih stručnjaka iz celog sveta, koji ovava potez vide kao ozbiljan problem na putu rešavanja krize i kao direktno potkopavanje globalnih napora koji se oslanjaju na međunarodnu saradnju, a posebno na finansiranje i intenzivnu razmenu informacija, u cilju pronalaska leka.


Jovana Rmuš