Predsednik Tramp je ovog utorka na južnoj strani Bele kuće prisustvovao potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i dve arapske zemlje – Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Američki predsednik je povodom ovog događaja rekao da „nakon decenija podela i sukoba, obeležavamo rađanje novog Bliskog Istoka“. Slične komentare je izneo i izraelski premijer Bendžamin Netanjahu (Benjamin Netanyahu), koji je sporazum opisao kao „prekretnicu u istoriji“ i nagoveštaj novog perioda mira na Bliskom istoku.

Potpisivanje sporazuma dolazi svega nekoliko dana nakon što je Trampova administracija objavila da će dve arapske zemlje normalizovati svoje odnose sa Izraelom, što se poslednji put dogodilo 1994. godine sa Jordanom za vreme administracije Bila Klintona. Dokument pod nazivom „Abrahamov sporazum“ potpisali su izraelski premijer Bendžamin Netanjahu i ministri inostranih poslova Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sporazum je dobio naziv po važnoj religijskoj figuri u sve tri glavne monoteističke religije (Hrišćanstvo, Judaizam i Islam). Uz to su potpisani odvojeni, bilateralni sporazumi između Izraela i dve arapske zemlje. Normalizacija podrazumeva uspostavu diplomatskih i ekonomskih odnosa, uključujući turističku, tehnološku i energetsku saradnju.

Sporazumom nije u značajnoj meri bio adresiran Izraelsko-palestinski sukob, koji predstavlja jedno od mnogih kriznih žarišta na prostoru Bliskog istoka i jedan od glavnih izvora tenzija između Izraela i arapskog sveta. Izraelski premijer Netanjahu je odlučio da će stopirati svoje planove aneksije delova Zapadne obale, što je bio jedan od uslova pristupanja Ujedinjenih Arapskih Emirata procesu normalizacije. Takođe je proklamovana želja svih zainteresovanih strana za „pravednim, sveobuhvatnim i održivim rešenjem Izraelsko-palestinskog konflikta“.

Normalizaciji je u velikoj meri doprinelo rivalstvo između sunita, koji čine većinu na prostoru Bliskog istoka i čiji je regionalni predvodnik Saudijska Arabija, i šiita, koji čine veliku većinu stanovništva u Iranu. Kao glavne regionalne sile, Iran i Saudijska Arabija se već dugo nalaze u odnosu direktnog ili indirektnog regionalnog nadmetanja. Približavanje u odnosima sa Izraelom može otvoriti vrata formiranju izraelsko-sunitskog bloka protiv Irana, na koji Trampova administracija stavlja glavni akcenat u svojoj politici prema Bliskom istoku.

Predsednik Tramp je izjavio da će još pet zemalja vrlo brzo pristupiti istom procesu normalizacije odnosa sa Izraelom, sugerišući da bi jedna od tih zemalja mogla biti Saudijska Arabija. Predsednik Tramp je tokom četiri godine svog mandata radio na unapređenju odnosa sa Saudijskom Arabijom kao tradicionalnim američkim saveznikom u regionu. Obe zemlje su 2017. godine zaključile sporazum o prodaji američkog naoružanja Saudijskoj Arabiji. Osim toga, Tramp je pokazao značajnu uzdržanost u odnosu na ono što Saudijska Arabija radi unutar, ali i van svojih granica, što pokazuju njegove reakcije na saudijske vazdušne kampanje u Jemenu i ubistvo saudijskog novinara i disidenta Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.


Bojan Latinović