Predsednik Donald Tramp je juče potpisao izvršnu naredbu kojom se značajno proširuju trenutna imigraciona ograničenja i uključuju brojni programi za privremene radnike. Cilj ove naredbe, kako navode iz Trampove administracije, jeste da stavi Amerikance na prvo mesto u oblasti zapošljavanja dok zemlja polako izlazi iz zastoja izazvanog pandemijom virusa korona. Nova ograničenja su najavljena pre nekoliko dana, tako da, u suštini, ova vest za Amerikance i nije iznenađujuća.

Tramp je ranije u aprilu potpisao naredbu kojom je preseljenje izbeglica stavljeno na čekanje, kancelarije za izdavanje viza su uglavnom bile zatvorene, a ceremonije povodom dodele državljanstva se nisu održavale. Međutim, ovom naredbom iz aprila nije bilo ograničenja za radnike-goste. Dok su druga ograničenja kretanja u to vreme uvedena kako bi umanjila rizik od virusa korona, navedena imigraciona naredba bila je pomoć Amerikancima na tržištu rada nakon što je pandemija ostavila milione ljudi bez posla.

Novom naredbom se proširuju mere koje se odnose na prestanak izdavanja H-1B vize za tehnološke radnike, sezonske radne vize H-2B i J vize za radnike i studente na razmeni. Naredbom se takođe obuhvata i niz izuzetaka, kao što su zdravstveni radnici povezani sa Kovidom-19 i ostale kategorije imigranata za koje se smatra da su u nacionalnom interesu. Ova naredba biće na snazi do kraja godine i neće uticati na one koji već imaju vizu.

Zagovornici imigracije, ali i drugi poput Tvitera, obrušili su se na Trampa povodom ove nove naredbe, slično reakcijama na aprilsku naredbu. Kompanija Tviter se povodom ove naredbe oglasila i okarakterisala je kao napad na raznolikost, koja bi trebala da bude najveće američko ekonomsko i političko bogatstvo.

Demokrate i imigracioni aktivisti će se verovatno suprotstaviti ovoj naredbi, slično kao što su uradili u aprilu. Dodatno, oni će imati podršku poslovnih grupa kojima se ova naredba takođe ne sviđa i koje su se i u aprilu žestoko protivile zabranama koje su smatrale previše restriktivnim jer bi mogle da naštete ekonomskom oporavku.

Pavle Janošević