Predsednik Donald Tramp izjavio je kasno u ponedeljak uveče da će potpisati naredbu za privremenu obustavu imigracije u Sjedinjene Države. Ovaj čin predstavlja jedan od dodatnih načina kojim će se država boriti protiv zdravstvenih i ekonomskih pretnji izazvanih pandemijom virusa korona (Covid 19). Ova vest je takođe osvanula i na njegovom tviter nalogu.

„U svetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i potrebe da se zaštite poslovi naših velikih američkih građana, potpisaću naređenje o privremenoj obustavi imigracije u Sjedinjenim državama“, tvitovao je.

Ipak, još uvek je nejasno koji će se mehanizam upotrebiti da se obustavi imigracija, koliko će dugo suspenzija trajati, i kakav će efekat ona imati na rad američkih graničnih prelaza, kao i na sve one koji su u skorije vreme dobili zelenu kartu. Bela kuća odbila je da pruži dodatne informacije o naredbi. Ministarstvo unutrašnje bezbednosti takođe se nije oglasilo. Kao rezultat pandemije i pokušaja da se smanji njeno širenje, imigracija u SAD je u velikoj meri obustavljena: preseljenje izbeglica je stavljeno na čekanje, kancelarije za izdavanje viza uglavnom su zatvorene, a ceremonije povodom dodele državljanstava se ne održavaju uopšte. Osim tvita, ni Tramp nije ponudio detalje o tome šta namerava da učini po pitanju imigracije.

Zagovornici imigracije su se vrlo brzo obrušili na Trampa. „Ne radi se o politici. Radi se o poruci koju predsednik želi da pošalje. On želi da se ljudi okrenu protiv „drugog“, objavio je na svom tviter nalogu Ali Norani, izršni direktor Nacionalnog foruma na imigraciju.

 Ovaj Trampov tvit ujedno predstavlja i nastavak predizbornog obećanja iz 2016. u kome je zagovarano smanjenje imigracije. Tramp je više puta naglašavao svoju odluku da zaustavi putovanja iz Kine i Evrope kao način za sprečavanje širenja virusa korona. U pozadini pandemije, Trampova administracija pokušava da osnaži restriktivnu politiku prema imigraciji i davanju prava na azil. Pozivajući se na nezaštićene i neevidentirane ljude koji uđu u SAD preko južne granice, Tramp je krajem prošlog meseca izjavio da će granica biti zapečaćena „uglavnom, pa čak i šire, ali uglavnom tokom globalne pandimije“. Ograničenja neobaveznih putovanja ostaju do daljenjeg na snazi, najavilo je Ministarstvo unutrašnje bezbednosti.


Pavle Janošević