Aktuelni predsednik Donald Tramp se juče uživo uključio u progam televizije Fox news. Verovatno u nameri da pridobije voditelje i izbegne nezgodna pitanja, Tramp je odmah uputio pozdrave svima u studiju laskavim rečima ,,da je sjajno biti ovde, u društvu prijatelja“. Voditelji su se zahvalili, ali i istakli da oni takođe redovno pozivaju i njegovog protivkandidata Džoa Bajdena, ali da se isti navodno uopšte ne odaziva na pozive. Ovo je Donald Tramp iskoristio da optuži Bajdena kako se odaziva samo na režirane intervjue, sa unapred pripremljenim odgovorima koje čita sa svojih beleški.

Između ostalog, Tramp je u intervju istakao da se intenzivirano radi na pronalaženju vakcine za virus Kovid-19, te da se ona može očekivati već u narednim nedeljama. ,,Ne radim ovo iz političkih razloga…Imaćemo vakcinu za nekoliko nedelja, možda bude četiri, možda osam nedelja“, rekao je Tramp.

Ove Trampove tvrdnje izazvale su kritike kod mnogih iz Demokratske partije koji sumnjaju u bezbednost potencijalne vakcine koja bi proizašla iz tog ubraznog procesa. Džo Bajden je izjavio da on veruje nauci, te želi da čuje šta naučnici imaju da kažu o tome. Njegova kandidatkinja za potpredsenika SAD-a, Kamala Haris, na pitanje CNN-a da li bi primila vakcinu patentiranu pre 3. novembra, odgovorila je da ona lično ne veruje Donaldu Trampu. Takođe je i Kal Kaningem, demokratski kandidat za senatora Severne Karoline, u nedavnoj debati protiv aktuelnog senatora, rekao da nije siguran da li bi primio vakcinu odobrenu pre kraja ove godine. Usledila je i reakcija iz Republikanske partije, koji optužuju Demokrate za neodgovornu retoriku.

U svakom slučaju, da Trampove tvrdnje nisu sasvim bez osnova, potvrdila je i izjava direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, koji je istakao da je moguće da vakcina bude potvrđena kao bezbedna i efikasna do kraja 2020. ili početkom 2021. godine. Međutim, još jedan veliki izazov nakon ovoga biće masovna proizvodnja i distribucija vakcine stotinama miliona stanovnika širom Sjedinjenih Država.

U konktestu pandemije virusa korona, Tramp je takođe bio upitan kako komentariše navode u nedavnoj objavljenoj knjizi legendardnog novinara Boba Vudvorda, prema kojima je Donald Tramp od početka znao ozbiljnost i smrtonosnost virusa Kovid-19, ali je pokušavao da umanji njegov značaj. Tramp je na ovo kratko odgovorio rečima: ,,Ja ne želim da stvaram paniku, ne želim da dodatno podgrevam stvari“. Potom je dodao kako je epidemiološka situacija u SAD-u sve bolja i kako su blizu toga da ugase epidemiju. ,,U Teksasu opada broj zaraženih, a i Florida sve bolje stoji“, rekao je Tramp.

Tramp se takođe pohvalio i nedavno potpisanim sporazumima između Izraela i nekoliko arapskih zemalja, predstavljajući sebe kao mirotvorca kadrog da rešava dugotrajne međunarodne konflikte, kao što su oni na Bliskom istoku. Istakao je kako tek predstoje velike stvari u narednom periodu i da ,,možete imati mir na Bliskom istoku, bez da budete glupi, pucate u sve i imate krv u pesku“.

Na nedavno otkrivene navode, da Iran razmatra pokušaj atentata na Lanu Marks, ambasadorku Sjedinjenih Država u Južnoafričkoj Republici, Tramp je oštro reagovao rečima: ,,Platiće hiljadu puta ako urade bilo šta, bilo kome!“ Takođe je ponovio da se Iranu ne sme dozvoliti da ima nuklearno oružje ,,zato što su ludi“, kritikujući Obama-Bajden administraciju zbog nuklearnog sporazuma koji su sklopili sa Iranom.

Izbori se bliže, a Tramp i dalje ne stoji tako dobro u istraživanjima javnog mnjenja. U čak devet anketa koje izdvaja portala RealClearPolitics, Tramp zaostaje za Bajdenom za 7% u proseku. Međutim, uprkos izvesnom porazu kada je tzv. ,,glas naroda“ (popular vote) u pitanju, Tramp je poslednjih nedelja uspeo da smanji zaostatak za Bajdenom u nekim ključnim ,,kolebljivim državama“ (swing states) čiji glasovi mogu biti presudni u izbornom koledžu.

Sve bolja epidemiološka situacija i nove mirovne inicijative na Bliskom istoku, predstavljaju kartu na koju će Tramp pokušati da odigra u poslednjim mesecima izborne kampanje. Da li će mu to doneti neočekivani preokret i obezbediti mu pobedu u foto-finišu, ostaje da se vidi.


Sava Mitrović