Tramp za sada stabilan na „crvenom tlu“. Napada „plavi zid“

Za sada se rezultati glasanja ostvaruju prema predikcijama većine izbornih anketa, te je većina država koje su pre izbora „obojene“ crvenom bojom takve i ostale. Posle nešto slabijeg početka u Teksasu i nakon 90% prebrojanih glasova izgleda da se situacija „normalizuje“ te je izvesno da će Teksas ostati u crvenoj boji mada ne tako ubedljivo kao što je to bilo u prethodnim izbornim ciklusima. Pored 38 elektorskih glasova koje će dobiti iz Teksasa, Tramp je već obezbedio 114 elektora pobedivši u Severnoj i Južnoj Dakoti, Indijani, Alabami, Arkanzasu, Južnoj Karolini, Oklahomi, Tenesiju, Alabami, Kentakiju, Zapadnoj Virdžiniji, Juti, Nebraski, Kanzasu, Misisipiju, Vajomingu, Mizuriju i Luizijani.

Što se tiče kolebljivih država, na Floridi sa 95% preobrojanih glasova beleži veliku prednost u odnosu na Bajdena, te je izvesno da će upisati dodatnih 29 elektorskih glasova. Dotle u Ohaju nakon 85% obrađenih glasova beleži veliku prednost, dok u Severnoj Karolini nakon 95% obrađenih glasova ima prednost nešto više od 70.000 glasova. Još uvek mu sa sigurnošću ne možemo pripisati 33 elektorska glasa iz ove dve države, ali tendencije idu u njegovu korist.

Vrhovni sud Nevade je u toku noći (po našem vremenu) odobrio zahtev Trampovom izbornom štabu za produženje radnog vremena na nekim biračkim mestima u okrugu Klark. Trampov štab je zahtevao da neka birališta ostanu otvorena u okrugu Klark dodatnih sat vremena, do 20 časova, jer su neka izborna mesta imala tehničke probleme zbog kojih nisu mogla da se otvore na vreme. Brojanje glasova u Nevadi još nije počelo, a ova savezna država donosi 6 elektorskih glasova.

Pored toga, Tramp ugrožava Bajdena i u državama „plavog zida“ poput Mičigena gde nakon 40% prebrojanih glasova ima prednost od skoro 300 hiljada glasova i Pensilvaniji gde je ta prednost gotovo 400 hiljada u odnosu na Bajdena. Ukoliko se desi da pobedi u pomenutim kolebljivim državama kako mu to za sada predviđaju ankete uz ugrožavanje država „plavog zida“ šanse za pobedu su mu sve izvesnije. No pored pomenutih država, Arizona i Viskonsin (ukupno 21 elektor) će takođe biti države na kojima će se lomiti koplja oko pobednika, s obzirom da su na prethodnim izborima bile „crvene“ boje, dok su sada poprimile ljubičaste dezene.