Predsednik Donald Tramp u sredu je najavio 30-dnevnu zabranu dolaska stranih posetilaca iz zemalja Šengena (25 zemalja EU i Švajcarska) u SAD u nastojanju da suzbiju širenje virusa COVID-19 (virus korona) – osnaživši odgovor njegove administracije nakon suočavanja sa kritikama zbog toga što je prvobitno potcenila krizu. Zabrana ne važi za zemlje EU van Šengena, kao što su Irska i Hrvatska, kao ni za evropske države van EU, poput Britanije i Srbije. Tako je Beograd, uz britanske  i ruske gradove, za sada ostao jedina evropska tačka iz koje je moguće doći direktnim letom u SAD. Zabrana važi i za ulazak državljana trećih zemalja koji su prethodnih 14 dana proveli u zemljama Šengena.

U jednom od retkih obraćanja iz Ovalne kancelarije, lokacije koja se obično koristi za prenošenje najvažnijih vesti, Tramp je rekao da Evropska unija „nije preduzela iste mere predostrožnosti“ kao što je SAD primenile za sprečavanje izbijanja virusa, što ga je nateralo da privremeno obustavi putovanje između dva kontinenta.

To je bio drugi put da se Tramp obratio javnosti iz ove prostorije – njegov prethodni govor iz Ovalnog kancelarije usledio je tokom privremene obustave rada vlade 2019. godine zbog sukoba sa Kongresom oko osvajanja budžeta, kada je iskoristio priliku da kupi javnost svojim planovim o izgradnji zida na južnoj granici.

Obraćanje je obeležio dramatičan pomak u odgovoru Donalda Trampa, koji je nedeljama obećavao da će virus korona brzo nestati, obećavši da će uskoro stići vakcina i insistirajući na tome da je sličan sezonskom gripu, iako su suprotna mišljenja u više navrata dolazila iz redova njegovih zdravstvenih stručnjaka.

Nakon što je Tramp završio sa svojim izlaganjem, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security) je razjasnilo da se ovom uredbom ne zabranjuje ulazak u SAD svim putnicima iz Evrope, već samo stranim državljanima. Naredbom se ne zabranjuje putovanje državljanima SAD sa stalnim prebivalištem u inostranstvu i članovima njihove najuže porodice. Osim toga, promet robe i tereta će biti dozvoljen za ulazak u Sjedinjene Države.

Donald Tramp se tokom svog govora dotakao i očekivanih ekonomskih pitanja, rekavši da će „uskoro preduzeti hitne mere“ kako bi pružio finansijski potporu vlasnicima preduzeća i pojedincima koji su pogođei virusom COVID-19. Rekao je da će administracija za mala preduzeća (Small Business Administration) pružiti hitni kapital ugroženima i obećao da će odložiti plaćanje poreza za pogođene subjekte. Predsednik je zatražio od Kongresa da aktivira mandat plaćenog bolovanja i smanjenje poreza na zarade u paketu stimulacija koji se trenutno proceduri na Kapitol hilu. Dok su se zakonodavci složili oko predloga bolovanja, smanjenje poreza na zaradu ostaje “jabuka razdora” između njih. Takođe, podsetio je i da je još prošle nedelje potpisao zakon kojim vlada pomaže sa 8,3 milijarde dolara medicinsku borbu protiv virusa i pronalazak vakcine.

Već mesecima predsednikova kampanja oslanja se na povećanje plata, nisku stopu nezaposlenosti i stalnu ekonomsku ekspanziju kako bi glasačima stavio do znanja da je Tramp “napunio novčanike” svojim sugrađanima i da može još više uraditi za još četiri godine na vlasti. Sada je izbijanje pandemije zapretilo da se ekonomska situacija pogorša i da se njegov glavni adut u kampanji – ekonomski boljitak, zapravo izjalovi. Svaki naredni korak Donalda Trampa u borbi protiv širenja korona COVID-19 biće konstantno pod lupom javnosti. Uspeh na predsedničkim izborima u novembru će u velikoj meri zavisiti od toga da li će se i na koji način predsednik Tramp izboriti sa ovim problemom.


Ivan Životić