U jednom od svojih obraćanja javnosti povodom širenja virusa korona Donald Tramp je rekao kako će jednog dana ovaj virus koji je zahvatio većinu država sveta jednostavno nestati, naglasivši da će se situacija možda pogoršavati, možda poboljšavati, ali da svakako nema mesta panici iako je prema podacima do sada u Americi registrovano približno 60 obolelih. Naime, govoreći o zatvaranju granica koje je preduzeo, Tramp je podsetio da to ranije nije bila praksa koja je primenjivana naglasivši da su ovi postupci bili neophodni kako bi se tokom još uvek rane faze izvršila prevencija daljeg širenja virusa.

Takođe, on je istakao da je bio svestan kako će se ovi postupci naći na meti demokrata s obzirom da, prema njegovim rečima, oni uvek žele da urade suprotno od onoga šta on čini. Podsećajući da su ga demokrate zbog zatvaranja granica nazvale rasistom, on je rekao da su članovi Demokratske partije u velikom problemu, s obzirom na nerazumevanje situacije u kojoj se Amerika mogla naći ukoliko granice ne bi bile zatvorene. Tramp je isto tako naglasio da nema mesta panici i kako on i administracija rade sve kako bi zaštitili građane.

Međutim, ne dele mnogi Trampovo mišljenje, pa čak ni među republikancima. U petak je tokom sastanka zatvorenog za javnost nekoliko republikanaca napustilo skup, potvrđujući time rastuće tenzije u okviru administracije zbog kritike za nedovoljno ozbiljno shvatanje širenja virusa. Gotovo je suvišno napomenuti da kritike dolaze i iz rivalske partije. Prema rečima Dejvida Trouna, predstavnika Demokratske partije, administracija se ne nosi dovoljno dobro sa krizom s kojom se Amerika može suočiti. Prema njegovim rečima, Tramp ne deli prave informacije sa javnošću i na taj način namerno potkopava čitav sistem. S druge strane, mnogi analitičari tvrde kako je pojava virusa korona upravo mogućnost da Demokrate iskoriste prednost koju bi stekli ukoliko bi javnost izgubila poverenje u Trampove mogućnosti da se izbori sa izazovom koji ovaj virus predstavlja.

Naime, prema tvrdnjama nekih od njih, kandidati Demokratske partije bi upravo potencijalnom nestabilnošću koju bi izazvala nesposobnost administracije da se izbori sa ovim problemom mogli da steknu značajnu prednost u odnosu na sadašnjeg predsednika i na taj način prikupe poene kod birača. To bi značilo da postoji pretnja po državu i da stabilnost i ekonomski napredak o kojima Tramp s ponosom govori zapravo jesu ugroženi.

Podsetimo da su tokom debate u Južnoj Karolini kandidati demokrata izašli sa predlozima na koji način bi se borili protiv ovakvih problema. Međutim, pitanje koje se nameće jeste po koju cenu bi zapravo demokrate izvojevale prednost nad Trampom i šta bi to značilo za birače i njihovu sigurnost?

Miljana Jovanović