Predsednik Donald Tramp objavio je da će sledeće nedelje posetiti saveznu državu Oklahomu, čime će nastaviti sa svojim predizbornim skupovima. To će biti prvi put posle nekoliko meseci da se održava njegov predizborni skup, budući da je pandemija virusa korona odložila sve aktivnosti. Miting će biti održan u Talsi, 19. juna. Tramp je dodao da će u narednim nedeljama posetiti još nekoliko država, među kojima su: Florida, Severna Karolina, Arizona i Teksas.

Prvobitni planovi predsednika Trampa bili su da sa aktivnostima počne u julu. Međutim, s obzirom na to da je većina država počela sa otvaranjem, svoje planove je pomerio mesec dana unapred. Predizborni skupovi delom su rezultat i protesta širom Sjedinjenih Američkih Država zbog nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), te je Tramp odlučio da je pogodan trenutak da ojača svoju poziciju. Stručna javnost u SAD naglašava da je epidemiološka situacija još uvek nestabilna, i da je neophodno održavati socijalnu distancu i izbegavati javne skupove.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), ponovo aktiviranje Trampove kampanje kroz javne skupove dolazi u isto vreme dok republikanski zvaničnici traže pomeranje nacionalne konvencije stranke za avgust. Nacionalni komitet izabrao je da se veći deo glavnih programa preseli iz Šarlota, u Severnoj Karolini. Očekuje se da će Tramp u četvrtak objaviti gde će prihvatiti nominaciju, a dobro obavešteni izvori napominju da bi to verovatno mogla biti Florida.


Danilo Savić