U autorskom tekstu za Gardijan, kolumnista Ričard Volf istakao je kako „Trampov program ’Amerika na prvom mestu’ funkcioniše: SAD je predvodnik u svetu po broju slučajeva koronavirusa“. Ovakvu vrstu sarkazma treba shvatiti naročito ozbiljno, ako se uzme u obzir da je broj smrtnih slučajeva prouzrokovanih virusom COVID-19 do 30. marta premašio 2400, od čega je samo u saveznoj državi Njujork zabeleženo preko 1000.

Donald Tramp juče se obratio naciji iz bašte Bele kuće sa novim merama za borbu protiv virusa korona. Ovaj govor bio je obeležen znatno drugačijim tonom od pojedinih ranijih istupa: „Ništa ne može biti gore nego proglasiti pobedu pre nego što je ona izvojevana. To bi bio najveći od svih gubitaka.“ U tom tonu, predsednik SAD obelodanio je produžetak mera socijalnog distanciranja do 30. aprila, za razliku od ranije najavljivanog „otvaranja“ do Vaskrsa, što je u jučerašnjem obraćanju okarakterisao kao „tendenciozno“. On je još dodao kako očekuje da zemlja krene u oporavak najkasnije do 1. juna.

Tramp je istakao da će broj smrtnih slučajeva dostići rekord za dve nedelje, uz napomenu da će pomenuto produženje mera socijalnog distanciranja znatno uticati na umanjenje stope takvih slučajeva. Osvrnuvši se na ranije projekcije, koje su predviđale 2,2 miliona preminulih, on je naveo: „Ako bismo uspeli da zaustavimo taj broj na 100.000, što je užasna brojka, […] uradili bismo veoma dobar posao.“

Ove mere dolaze, između ostalog, i kao odgovor na zabrinutost jednog od vodećih epidemiologa u SAD, Entonija Faučija. Fauči je juče, nakon predsednikovog obraćanja, produžetak mera socijalnog distanciranja okarakterisao kao mudru odluku.

Do ponedeljka ujutru, u Sjedinjenim Državama je zabeleženo preko 142 hiljade slučajeva zaraze virusom COVID-19, dok je Njujork najveće žarište sa preko 59 hiljada registrovanih slučajeva (čak 6000 više nego dan ranije). Ova cifra Njujork pozicionira na ubedljivo prvo mesto – sledi Nju Džerzi sa više od 13 hiljada slučajeva, Kalifornija koja je do danas zabeležila duplo manje zaraženih, a ono što zabrinjava je trenutna stopa smrtnosti u saveznoj državi Vašington koja iznosi približno 24%, sudeći po najnovijim podacima lista New York Times.

I dok njujorški zvaničnici uvode sve strože mere, Tramp ne okleva u napadu na medicinare ove savezne države, zbog navodne krađe maski i prodaje istih na crnom tržištu, što opravdava činjenicom da je potražnja medicinskih ustanova Njujorka za maskama porasla (po Trampovim naznakama) između 15 i 30 puta. U isto vreme, gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio upozorava da grad ima dovoljno opreme da izdrži do kraja ove nedelje, izuzev respiratora kojih nema u neophodnoj količini. „Biće nam potrebno pojačanje najkasnije do 5. aprila. […] Osoblje postaje sve veći i veći problem,“ ističe de Blazio u CNN-ovom „State of the Union“. De Blazio dodaje da ovo nije vreme da gledamo unazad šta je vlast uradila ili nije uradila, već da fokus treba da bude na obezbeđivanju potrebnih sredstava za lečenje i sprečavanju panike.

Podsećamo, i gradonačelnik grada Njujorka, ali i guverner savezne države Njujork, apelovali su na federalne vlasti da pomognu u nabavci opreme i angažovanju medicinskog osoblja, uporedo sa rastom broja obolelih u ovom području.


Nikola Lukić