Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo postaju glavna tema u medijima „preko bare“. Iako je do novembarskih izbora ostalo više od tri meseca, istraživanja javnog mnjenja se uveliko sporvode i pokazuju gotovo identične rezultate- kandidat Demokratske stranke, Džozef Bajden (Joseph Biden), bliži je pobedi od aktuelnog predsednika i kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa (Donald Trump).

Najnovije istraživanje koje su sproveli ABC News i Washington Post pokazuju da Bajden ima dvocifrenu prednost na nivou čitave nacije među registrovanim glasačima (55% prema 40%), dok je među glasačima koji su rekli da sigurno izlaze na izbore ta razlika manja, ali i dalje dvocifrena (54% prema 44%). Jasno je da je glavni razlog zbog kojeg Bajdenova prednost nastavlja da raste pandemija virusa korona koja je u Sjedinjenim Državama odnela više života nego u bilo kojoj drugoj državi sveta (preko 140.000). Poverenje u aktuelnog predsednika rapidno opada kada je u pitanju borba protiv virusa, što pokazuju i rezultati istraživanja. Na početku pandemije građani SAD-a su smatrali da se Tramp bolje snalazi u suzbijanju pandemije nego što bi to činio bivši potpredsednik (45% prema 43%), dok je danas situacija znatno drugačija, pa Bajdenova prednost po ovom pitanju dostiže i do 20% (54% prema 34%). Ovo se ogleda i u podatku da bivši sentor iz savezne države Delaver ima veliku prednost među glasačima koji su veoma zabrinuti zbog pandemije (82% prema 14%), dok Tramp ubedljivo vodi među biračima koji zbog nje nisu zabrinuti (69% prema 26%).

Posmatrano demografskih, stvari se nisu mnogo promenile u proteklih nekoliko meseci. Tramp i dalje ima većinu među belim muškim stanovništvom bez fakultetske diplome (61%) i među glasačima katoličke veroispovesti (51%), dok Bajden vodi među fakultetski obrazovanim stanovništvom (63%), ženama, Hispanoamerikancima kao i Afroamerikancima, gde uživa podršku od čak 94% ovog dela populacije, navodi se u rezultatima istraživanja.

Ipak, stvar još nije izgubljena za aktuelnog predsednika. Stavka u kojoj on i dalje ima prednost i koju mnogi označavaju kao „tajno oružje“ Donalda Trampa je nivo entuzijazma kod njegovih pristalica da glasaju za njega, koji dostiže 69% njegovih glasača. Sa druge strane, nivo entuzijazma koji pokazuju Bajdenove pristalice je znatno manji i on iznosi 39%. Sa obzirom da je nivo entuzijazma često u direktnoj korelaciji sa procentom izlaznosti, postavlja se pitanje da li je potencijalnim Bajdenovim glasačima glasanje protiv Trampa, a ne za njegovog protivnika dovoljna motivacija da 3. novembra izađu na birališta i prilože svoj glas u korist bivšeg potpredsednika? Ako je odgovor „da“ čini se da je Bajdenova pobeda sve izvesnija, međutim ukoliko je odgovor „ne“ ne bi trebalo da nas začudi ako Tramp „iznenadi“ i uprkos svim negativnim prognozama ponovi rezultat iz 2016. godine kada je pobedio Hilari Klinton (Hillary Clinton) i postao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.


Vuk Mišković