Trampovo mešanje u suđenje Rodžeru Stounu

Predsednik Donald Tramp negirao je mešanje u krivično gonjenje svog bivšeg sradnika Rodžera Stouna, rekavši da tvitovi koje je objavio o tom slučaju ne predstavljaju političko uplitanje u tekući sudski proces.

Četiri federalna tužioca izuzela su se iz slučaja Stoun u utorak nakon što je Departman pravde ukinuo preporuku za zatvorsku kaznu od sedam do devet godina. Osudjen je zbog laganja Kongresu i drugih optužbi koje su proizašle iz istrage specijalnog advokata Roberta Milera o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine.

Tramp je novinarima na sastanku s ekvadorskim predsednikom Lenjinom Morenom napomenuo da su tužitelji „digli ruke od slučaja“ nakon što je Departman pravde naveo da će smanjiti svoju preporučenu kaznu. „To je bila sramota za našu zemlju“, rekao je on o prvobitnoj preporuci izricanja kazne. „Iskreno, trebali bi mu se izviniti.“ Nešto kasnije je o tužiocima rekao: „Oni bi trebalo da se vrate u školu i uče“.

Tramp je odbio direktno da odgovori na pitanje da li razmišlja o pomilovanju za Stouna. „To još ne želim da odgovorim, ali, da vam kažem, ljudi su bili mnogo povređeni od strane ovih korumpiranih ljudi“, rekao je Tramp i dodao da je samo „razgovarao“ sa Departmanom pravde i da nije pokušao da vrši pritisak kako bi uticao na slučaj. „Videli su koliko je užasna devetogodišnja kazna“, rekao je. „Imate ubice i narkomane koji nisu dobili devet godina.“

Departman pravde je u utorak preokrenuo svoju preporuku, nakon što se Tramp u tvitu žalio na krivično gonjenje. Predsednik je u sredu pohvalio generalnog tužioca Vilijama Bara „za preuzimanje slučaja koji je bio potpuno van kontrole i verovatno nije trebalo ni da bude pokrenut“.Stounov predlog za novo suđenje odbijen je u prvostepenoj presudi u sredu.

Generalni tužilac Bar će svedočiti o ovom slučaju pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma 31. marta, rekao je predsedavajući komisije Džerold Nadler, njujorški demokrata, u pismu upućenom državnom tužiocu. Zvaničnik Departmana pravde potvrdio je da Bar planira da se pojavi.

Nezavisno od ovog slučaja, Bela kuća je potvrdila da je povukla nominaciju Džesi Liu, bivšeg saveznog tužioca, za najvišeg zvaničnika sankcija u Departmanu finansija. Ovaj podatak je  značajan, imajući u vidu činjenicu da je Liu, kao državni tužilac Distrikta Kolumbija, nadgledala postupak protiv Stouna.

Bela kuća nije rekla zašto je njena kandidatura povučena. Ministar finansija Stiven Manučin odbio je da objasni taj potez na raspravi u Senatu u sredu, ali je novinarima rekao da se Tramp nije doneo ovu odluku iz odmazde zbog slučaja Stoun.

Slučaj mešanja u tekući sudski proces protiv njegovog bivšeg savetnika i prijatelja, Rodžera Stouna, ukazuje da Tramp ne preza ni od kršenja načela podele vlasti. Sa jedne strane, Tramp time želi da zaštitii svoje istomišljenike i saveznike u Beloj kući i Kongresu, dok, sa druge strane, želi i da kazni ljude koji su krenuli protiv njega tokom Milerove istrage i kasnijeg svedočenja tokom impičmenta.


Ivan Životić