Nakon Republikanske nacionalne konvencije i zvaničnog prihvatanja nominacije ispred Bele kuće, predsednik Tramp se vratio aktivnostima u izbornoj kampanji. Miting u Nju Hempširu je održan u Londonderiju, u hangaru jedne avio kompanije.

Trampove pristalice su počele da se okupljaju već od ranog popodneva, a procenjuje se da je otprilike bilo oko 1.400 okupljenih. Kako je u Nju Hempširu obavezno nošenje maski na događajima koji okupljaju preko 100 ljudi, neposredno pre početka miting, preko razglasa se moglo čuti upozorenje da je potrebno da svi okupljeni stave maske. Interesantna je reakcija okupljenih koji su svoje nezadovoljstvo ovim upozorenjem iskazali zviždanjem. Veliki broj republikanaca smatra da nošenje maski ugrožava njihove lične slobode. Inače, i tokom poslednje večeri Republikanske nacionalne konvencije kritičari su upozoravali na ne nošenje maski i malu socijalnu distancu, a već imamo i potvrdu da su četiri osobe koje su bile na Konvenciji u Severnoj Karolini testirane pozitivno na virus korona.

Tramp je miting u Nju Hempširu otvorio negodovanjem protiv demonstranata, pristalica pokreta Black Lives Matter, koji su se okupili ispred Bele kuće u četvrtak uveče. Nazvao ih je anarhistima i smatra da to nema nikakve veze za Džordžom Flojdom, da oni ni ne znaju ko je on. Zaključio je da je potrebno da ga birači podrže u spašavanju demokratije od rulje i da u Bajdenovoj Americi niko neće biti siguran. S obzirom da je iste reči izneo i na nekim prethodnim događajima, uključujući i konvenciju republikanaca, izgleda da slogan „Niko neće biti siguran u Bajdenovoj Americi“ postaje ključna poruka Trampove kampanje.

Predsednik Tramp je još jednom napao kandidatkinju demokrata za potpredsednicu Kamalu Haris. Rekao je da je smatra nedovoljno kompetentnom da bude nominovana za potpredsednicu, sugerišući da bi njegova ćerka i savetnica Ivanka Tramp bila bolja kandidatkinja za takvu ulogu. Tramp se osvrnuo sa podsmehom na neuspelu predsedničku kampanju Harisove ove godine i istakao da on želi da vidi prvu ženu potpredsednicu, ali ne da dođe do tog mesta na način koji je to učinila Harisova. Međutim, stekao se utisak da je kritika o Harisovoj nekompetentnosti namenjena pre svega Trampovim pristalicama, a ne i široj publici, na primer onoj koja je pratila govor u četvrtak uveče.

Nakon različitih ocena Trampovog govora na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, ali sa izgleda osnovnim utiskom da je to bio jedan ublaženi govor, Tramp je ukazao na razliku između tog govora i ovog na mitingu u Nju Hempširu. Naveo je da ukoliko bi u Nju Hempširu održao govor kao na Konvenciji, pristalice bi počele da se razilaze. Sa druge strane, da je održao govor sa miting na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, bio bi osuđen da je previše radikalan.

Za nama su Demokratska i Republikanska nacionalna konvencija. Džozef Bajden i Donald Tramp su zvanično prihvatili nominacije, te nas u narednom periodu očekuju intenzivniji i žustriji politički dueli i ubrzavanje izborne kampanje.


Aleksandra Baklaja