Kako su proteklih sedmica istorijski spomenici bili mete napada tokom protesta, predsednik Sjednjienih Američkih Država Donald Tramp juče je na svom tviter nalogu objavio vest da je potpisao uredbu kojom se istorijski spomenici, statue, memorijali štite. Neposredan povod za ovakvu odluku bio je pokušaj rušenja spomenika nekadašnjem predsedniku SAD Endruu Džeksonu, koji se nalazi u parku ispred Bele kuće.

,,Dao sam ovlašćenje saveznoj vladi da uhapsi svakoga ko ošteti ili uništi bilo koji spomenik ili statuu ili drugu federalnu imovinu u SAD i dobije do 10 godina zatvora“, istakao je Tramp pre par dana, uz napomenu da će ta odluka odmah početi da se primenjuje, a može se koristiti i retroaktivo za već počinjeni vandalizam.

Međutim, juče je podelio vest da je ,,snažna” uredba zvanično potpisana.

Osim što poziva da se uhapsi svako ko ošteti ili uništi bilo koji spomenik, uredba takođe poziva da se najstrože kazne oni koji uzrokuju nasilje i ugrožavaju policiju koja spomenike štiti.

Predsednik Tramp je ranije na tviteru pozvao da se uhapse oni koji su učestvovali u rušenju statue Endrua Džeksona i objavio je FBI poternicu sa licima demonstranata koji su u tome učestvovali.

U tom tvitu je pozvao da se svi koji uništavaju federalnu imovinu, u koju spadaju i spomenici, kazne sa 10 godina zatvora.

U proteklom periodu, mnogi istorijski spomenici su uništeni tokom Black Lives Matter protesta, pokrenutog nakon smrti Džordža Flojda. Demonstranti su na protestima protiv rasizma i policijske brutalnosti rušili i uništavali statue predstavnika Konfrederacije, ali i drugih koje su smatrali ,,kolonizatorima“, poput Kolumba. Zbog toga su negodovali predsednik Donald Tramp i drugi konzervativci koji tvrde da je reč o prekrajanju istorije. Kako prenosi Fox News, demonstranti su planirali da sruše statuu Abrahamu Linkolnu koja prikazuje 16. predsednika Sjedinjenih Američkih Država kako drži Proglas o emancipaciji, pored kog kleči rob u okovima. Protestanti, međutim, smatraju da statua ne prikazuje ulogu robova u osiguvaranju vlastite slobode.

Širom SAD uništavane su i statue Džordža Vašingtona i Tomasa Džefersona. Lider republikanske većine u američkom Senatu Mič Mekonel rekao je da se statue ,,Očeva osnivača ruše kao da su Sadam Husein“, misleći na rušenje njegove statue 2003. godine, koja je simbolično označila kraj Huseinovog režima.


Ivana Janković