Nezavisni kongresmen iz Mičigena, Džastin Amaš, najverovatnije će ući u trku za predsednika SAD. Kako je najavio 28. aprila, on je pokrenuo odbor koji treba da istraži teren za otpočinjanje kampanje i približi kandidata biračima.

Ovaj konzervativni političar, koji je izašao na scenu istovremeno sa talasom Pokreta čajanka (prvi put izabran u Kongresu 2010. godine), doskora je bio član Republikanske partije. Zbog neslaganja sa politikom koju vodi predsednik Donald Tramp, prošlog leta odlučio je da se povuče iz partije i nastavi da deluje kao nezavisni kongresmen. U intervjuu za Politico, nakon objave da razmatra ulazak u trku, Amaš je istakao značaj tona kojim se političari obraćaju ljudima i podvukao je da koliko god je nečija politika dobra, ta činjenica ne može da ga ovlasti da bude nepristojan prema neistomišljenicima.

Džastin Amaš je zatražio nominaciju Libertarijanske partije, a zanimljivo je da ovakav zahtev dolazi samo četiri sedmice pred Nacionalnu konvenciju ove partije. Kako kritika dvopartizma, koji „ne daje građanima Amerike mogućnost pravog izbora“, predstavlja jednu od glavnih ideja ovog političara, činjenica da se opredelio za afilijaciju sa pomenutom partijom nije nužno iznenađujuća. Po njegovim rečima, stranke su postale uniformisane u tom pogledu da više nije lako razlučiti šta je u ponudi biračima, a trenutna stranačka pozicija, smatra Amaš, ostaće nepromenjena barem u dekadi koja sledi.

Analitičari navode da bi jedan od glavnih pravaca kampanje mogao da bude usmeren ka mladima, ako se uzme u obzir da se u trenutnoj trci nalaze dva veterana. Govori se i o preuzimanju republikanskih glasova birača nezadovoljnih Trampom. Ipak, čini se da je najveće kritike kongresmen iz Mičigena dobio od strane simpatizera Demokrata, koji njegovu odluku sagledavaju kroz prizmu izbora 2016. godine. Prema njihovom mišljenju, Amaš bi ove godine mogao da odigra ulogu koju je Džil Stajn iz Partije zelenih imala na prethodnim izborima – otimanje glasova Demokratama u pojedinim državama koje ne naginju ni jednoj ni drugoj etabliranoj partiji – što je omogućilo Trampu da Klintonovoj „otme“ sve elektore u tim državama sa malom razlikom u procentu glasova.

Ideološki gledano, pozicija Džastina Amaša je suviše desno u poređenju sa Demokratama i Bajdenom, ali da li je to slučaj i u odnosu na celinu njihovog biračkog tela?

Naivno bi bilo očekivati da ovaj kandidat postigne neki veći uspeh. To bi bio presedan. Ipak, njegova kandidatura mogla bi da poremeti odnos glasova Trampa i Bajdena, čega se boje i jedna i druga partija. To objašnjava salve kritika upućene kongresmenu sa svih strana. Jedan od kritičara je i nekadašnji partijski kolega (doskora pretendent na ovogodišnju kandidaturu Republikanaca), Džo Volš, koji je u tekstu za Washington post istakao: „Ne možeš da pobediš, Džastine Amaš. Jedino možeš pomoći Trampovom reizboru.“

Pre otpočinjanja zvanične kampanje, koja će sama po sebi biti neuobičajena, Džastinu Amašu predstoji pridobijanje Libertarijanaca. Treba imati u vidu da se ove godine okončava i njegov mandat u Kongresu, a da bi kandidatura za novi morala da se objavi najkasnije do jula (što je čak i dobro, jer kandidati Demokrata i Republikanaca imaju rok do 8. maja).(Ne)objavljivanje iste, takođe je jedan od parametara koji će pokazati koliko je Amaš ozbiljan po pitanju svog puta ka Beloj kući.


Nikola Lukić