U pozadini predsedničke trke odvijaju se važni okršaji za pozicije u Senatu koji bi mogli značajno uticati na buduću politiku Sjedinjenih Država. Iako se manje-više znaju pobednici u određenom broju saveznih država, ostalo je još nekoliko njih u kojima se vode ujednačene trke (neke od njih smo već obradili u ranije). Dve izrazito neizvesne trke su u Južnoj Karolini i Montani.

Okršaj u Južnoj Karolini nikada nije bio neizvesniji. Lindzi Grejem, trenutni republikanski senator, je prvi put posle 16 godina u poziciji da strahuje za svoje mesto u Senatu. Nakon što je u prethodna tri ciklusa svoje protivnike „čistio“ sa dvocifrenom razlikom u procentima, sada je situacija mnogo neizvesnija. Protivnik mu je jedno od potencijalno najvećih iznenađenja ovogodišnjih izbora, Džejmi Herison. Jedan od najpoznatijih republikanskih senatora bi mogao biti u ozbiljnim problemima u odnosu na novajliju kog ima za protivnika (Herisonu je ovo prva kandidatura za neku poziciju u administraciji). Grejem se zamerio brojnim republikancima i svim demokratama. Glavni razlog za to jeste njegova pozicija u odnosu na predsednika Donalda Trampa – demokrate mu zameraju što podržava Trampa u skoro svakoj situaciji, republikanci što je najavljivao povlačenje iz politike ako Tramp pobedi, a sada je postao jedan od najbližih saradnika istog.

Drugi problem za republikance može biti upravo ono što se smatralo nedostatkom Herisona, a to je nepostojanje bilo čega za šta ga mogu kritikovati. Naspram njega, Grejem sa skoro dvadeset godina iskustva na senatorskoj poziciji ima i bez Trampovog mandata dosta odluka za koje bi demokrate mogle da ga kritikuju. Rastuća populacija Afroamerikanaca (kojoj pripada i sam Herison) koja obuhvata oko 28% glasača Južne Karoline može biti samo plus za demokratske šanse za pobedu u ovoj državi. Oni se mogu u jednoj meri osloniti i na svoju tradicionalnu glasačku bazu, a to su belci sa fakultetskom diplomom kojih ima oko 29%. Ipak, da sve ne ide na ruku demokrata govori specifičnost glasačkog tela ove države koja se ogleda u visokom procentu školovanih belaca (koji su demokratska baza) koji ipak glasaju za republikance. Upravo ova specifičnost onemogućava demokrate da prebace 50% koji im trebaju za pobedu na izborima.

Ankete su neodlučne po pitanju pobednika. Uticajni sajt 538, nakon 100 urađenih simulacija, daje prednost republikancima – Grejem bi pobedio u 77 od 100 situacija pri čemu najveći broj pobeda pada sa razlikom manjom od 5%. Univerzitet Kvinipek, koji redovno anketira građane SAD-a, smatra da su kandidati izjednačeni dok Univerzitet Južne Karoline prednost daje Grejemu i to od 3% što nije nepremostiva razlika za demokrate.

Na drugom kraju države neizvesna trka se odvija u Montani. Iako u Montani republikanci dominiraju na predsedničkim izborima (samo su dva puta izgubili od 1952. godine), u Senatu nemaju tako sjajnu prošlost – još od Prvog svetskog rata, samo su tri senatora iz Montane bili republikanci. Sada se demokratama ukazuje odlična prilika da potisnu republikance iz Montane. Republikanac Stiv Dejns nalazi se u vrlo neizvesnoj trci sa demokratom Stivom Bulokom. Bulok, kao bivši guverner ove savezne države ima zavidnu reputaciju među građanima i za standarde političkih trka u Montani, ogromne finansije. Naime, on je uspeo da obori i rekord Montane u prikupljenom novcu skupivši samo u trećem kvartalu 37,5 miliona dolara. U poređenju sa njim, Dejns je u istom periodu prikupio 24,4 miliona dolara. Možda i najveći problem za republikanskog kandidata je ogroman pad popularnosti Trampa u Montani. Sa +20% u odnosu na demokrate 2016. godine, sadašnji predsednik je pao na 5-7% prednosti. Upravo ovaj pad popularnosti može povući Dejnsa u poraz. Ipak, Dejnsu u korist ide činjenica da senatori u svojim ponovnim kandidaturama u najvećem broju slučajeva i uspevaju da sačuvaju svoju poziciju. Takođe, on je za svojih šest godina mandata odoleo gafovima i skandalima koji bi ga kompromitovali.

U sudaru dva Stiva, po anketama republikanski ima blagu prednost. FiveThirtyEight smatra da će republikanci uspeti da se održe u Montani – u svom već viđenom modelu od 100 simulacija, Dejns bi pobedio u 65 situacija, ali uglavnom sa minimalnom razlikom (do 5%). I drugi daju republikancima minimalnu prednost – New York Times i Univerzitet u Montani daju prednost od 3% Dejnsu. Presudni faktor do sada su bili mladi i Indijanci koji naginju demokratama i koji su odlučili senatorske izbore i pre dve godine kada su demokrate u još jednoj tesnoj trci odnele pobedu.

Ako rezultati ostanu nepromenjeni u ovim saveznim državama, možemo očekivati dve tesne pobede u korist republikanaca koje mogu biti i presudne za održavanje većine u Senatu. Gubitak čak i jedne od ovih država skoro pa sigurno bi imalo za ishod demokratsku većinu u Gornjem domu. Može se očekivati da će republikanci uložiti sve napore da stečenu prednost i zadrže, ali to ne znači da će biti i dovoljno – i dalje će zavisiti od događaja u nekim drugim državama kao što su Severna Karolina, Ajova ili Džordžija, u kojima se vode takođe izjednačene trke kao što su one u Montani i Južnoj Karolini.


Aleksandar Bogićević