U najvećem broju okruga na Floridi u ponedeljak, 19. oktobra, otvorena su biračka mesta na kojima je omogućeno rano glasanje, pred predsedničke izbore koji će biti održani kroz dve nedelje.

Zvaničnici uveravaju da će glasanje biti u potpunosti sigurno, te da je rizik od zaražavanja virusom korona minimalan. „Imamo po jednu osobu na svakom biračkom mestu čiji je jedini zadatak da radi na sanitarnim merama, što znači da ćemo kontaktne površine čistiti tokom čitavog dana,“ izjavio je supervizor okruga Duval, a prenose lokalni mediji.

Proteklog vikenda, predsednički kandidati takođe su pokušavali da uvere svoje birače da ranije izađu na biračka mesta, na mitinzima koje je Asošijeted pres označio „ofanzivnim“. Tramp je ovu poruku preneo simpatizerima u Nevadi, na skupu održanom u nedelju, u istom danu kada je u ovoj državi započelo rano glasanje. Bajden se obratio okupljenima u Severnoj Karolini, važnom poprištu i za buduću konstelaciju snaga u Senatu. „Izađite na glasanje danas, i nemojte glasati samo za mene i senatorku Haris,“ poručio je Bajden aludirajući na izbore za zakonodavno telo, ali i za guvernera ove savezne države.

Treća po broju elektorskih glasova koje daje, Florida je ključna za pobedu Donalda Trampa. Podsećanja radi, na izborima pre četiri godine razlika između njega i Hilari Klinton bila je manja od 1,5%. No, teško je predvideti da li je trenutni američki predsednik sposoban da zadrži ovu kolebljivu državu. Sudeći po anketama Ipsosa i Rojtersa, razlika bi mogla da bude slična, ali ovoga puta u korist demokratskog kandidata Bajdena. Ipak, treba imati u vidu da se radi o izuzetno malim brojkama, gde procene ne mogu uvek biti merodavne.

Dok Tramp nastavlja sa posetama kolebljivim državama koje su pretežno plave, i za ponedeljak planira miting u Arizoni, odakle će, pretpostavlja se, još jednom apelovati na građane da što pre izađu na biračka mesta (statistika pokazuje da republikanci zasad zaostaju u odnosu na protivničku partiju) – Bajdenova kandidatkinja za potpredsednicu, Kamala Haris posetiće Džeksonvil i Orlando na Floridi, te ipak nastaviti sa aktivnom kampanjom, uprkos kratkoj samoizolaciji nakon što je član njenog tima bio pozitivan na virus korona. Iz tima senatorke poručuju da je Haris više puta testirana negativno, a da će se poštovati sve ostale mere predostrožnosti.

Sunčana država se nalazi na prvom mestu kada je u pitanju količina novca potrošenog na reklamnu kampanju. Planirano je da se na reklame u ovoj državi upumpa više od četvrt milijarde dolara, što je čak za stotinu miliona dolara više nego lani, prenosi Politiko. U tom cilju sve vreme prednjači Bajden, a pomoć od 100 miliona dolara koju je obećao Majkl Blumberg (a nije uključena u prethodnu računicu), definitivno će učvrstiti pomenuti odnos. Nije isključeno da će u narednim danima ova cifra i dalje rasti.

Važno je napomenuti da se glasanje već duže vreme odvija i poštom, dok uporedo brojne savezne države postepeno otvaraju svoja glasališta. U SAD je ove godine, potpomognut pandemijom virusa korona, zabeležen rekord u pogledu izlaznosti na rano glasanje – do ovog momenta odazvalo se čak oko 28 miliona građana, što čini 20% sveukupnog broja glasova iz 2016.


Nikola Lukić