Druga i finalna debata između sadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trampa i njegovog protivkandidata Džozefa Bajdena, zakazana je za 22. oktobar. Komisija za predsedničke debate u petak je najavila šest tema o kojima će kandidati za predsednika govoriti. Predviđene teme obuhvataju nacionalnu bezbednost, klimatske promene, američku porodicu, borbu protiv pandemije u Americi, liderstvo, ali i rasna pitanja. Kao i u prethodnoj predsedničkoj debati, kandidati će imati po 2 minuta da iznesu svoje mišljenje o temi, nakon čega će moderatorka Kristen Velker (Kristen Welker) otvoriti dalju raspravu.

Iako je bilo reči o tome da bi Komisija mogla da uvede izmenu pravila nakon održavanja prve debate između Trampa i Bajdena, posle najave od petka čini se da promena ipak neće biti. Bilo je predloga da se debata između dva kandidata održi putem onlajn platforme, međutim Donald Tramp je to odbio. Umesto toga, oba kandidata su se odvojeno obratila javnosti iz gradskih skupština, na dan kada je prvobitno bila zakazana debata između Bajdena i Trampa. Bajdenov nastup koji je prenosio ABC privukao je gotovo 2 miliona više gledalaca nego Trampov koji je prenosio NBC.

Sadašnji predsednik Amerike osvrnuo se na Bajdenovo obraćanje, rekavši da mu je bilo isuviše bolno da gleda. On je takođe dodao da Bajdenu tokom gostovanja nisu postavljena izuzetno važna pitanja o njegovom sinu Hanteru Bajdenu (Hunter Biden) i povezanosti sa ukrajinskom gasnom kompanijom. S druge strane, istakao je da je izuzetno zadovoljan svojim gostovanjem nazvavši ga „još jednom večeri u raju”. Takođe u petak, u svom maniru, Tramp se našalio rekavši da će ukoliko Bajden pobedi na izborima možda napustiti državu. Prema njegovim rečima, takmiči se protiv najgoreg kandidata za predsednika ikad, te to stavlja dodatni pritisak na njega.

Do održavanja predsedničkih izbora ostalo je nešto manje od 20 dana. Prema istraživanjima javnog mnjenja kandidat Demokrata Džo Bajden u prednosti je nad Donaldom Trampom, čija podrška opada. Prema anketi, Bajden je u prednosti od 10%, međutim, svakako treba imati u vidu ulogu i značaj kolebljivih država na konačan izborni ishod.


Miljana Jovanović