Spiker Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, juče se govoreći za CNN kritički osvrnula na poteze predsednika Trampa povodom virusa korona i iskoristila priliku da ukaže na ozbiljnost situacije.

Pelosi je izjavila da je Trampovo poricanje problema u početku i zakasneli odgovor njegove administracije Ameriku koštalo mnogo života. “Dok se predsednik zavitlava, ljudi umiru”, upozorila je i istakla činjenicu da se od potpisivanja zakona broj žrtava udvostručio i iznosi oko 2000 ljudi.

Povodom izjave predsednika Trampa da planira da relaksira federalne mere kada je reč o zatvaranju biznisa i socijalnog distanciranja u područjima koja su manje zaražena, Pelosi upozorava da je sada potrebno preduzeti sve mere predostožnosti. Posebno je insistirala na važnosti testiranja jer, kako navodi, bez adekvatnog testiranja ne može se oceniti situacija u svim delovima zemlje.

Činjenica da je Zakon o pomoći, olakšicama i ekonomskoj sigurnosti u doba virusa korona usvojen gotovo jednoglasno u Predstavničkom domu i bez ijednog glasa protiv u Senatu, pokazuje spremnost za saradnju obe partije, koju je u svom obraćanju istakla i Pelosi. “Želimo da radimo ujedinjeno, ali ne možemo da dozvolimo da predsednik nastavi da potcenjuje situaciju”, dodala je. Činjenica je da potrebe rastu iz dana u dan i da je neophodno obezbediti još resursa, pa je ukazala na potrebu donošenja novog zakona koji će u većoj meri uspeti da odgovori na konkretne potrebe. Time je odgovorila i na kritike guvernera Kuoma, koji smatra da Kongres u zakonu nije uzeo u obzir potrebe Njujorka.

Pelosi je istakla da je zakon pre svega fokusiran na zaštitu radnika i porodica, ali i da postoji potreba za ulaganjem u određene industrije kako bi se sačuvala radna mesta. Iako među mnogim građanima postoji nepovrenje u Trampovu administraciju kada je u pitanju trošenje novca i zabrinutost da će pomoć pogodovati jedino velikim kompanijama, Pelosi je za kraj dodala da trošenje novca neće proći bez nadzora i da postoje mehanizmi kojima će se obezbediti da novac bude potrošen u interesu građana.

Iskoristila je priliku da se zahvali medijima što poklanjaju pažnju medicinskim radnicima i ostalim zaposlenim u hitnim službama koji “rizikuju sopstvene živote kako bi spasili druge”. Takođe, pozvala je da se ostavi po strani preispitivanje šta je do sada trebalo uraditi i da se svi fokusiraju na ono što mogu da urade sada.


Ivana Milićević