Konzulat Narodne republike Kine u Hjustonu zatvoren je u petak kao rezultat povećanih tenzija između dve države i zahteva Trampove administracije za zatvaranjem prošlog utorka u roku od 72 časa. Kineska strana odgovorila je sličnom merom, zahtevajući zatvaranje konzulata SAD u Čengduu.

Nakon trgovinskog rata, pandemije virusa korona, i američke kritike poštovanja ljudskih prava od strane Kine u Hong Kongu i Ksin Jangu, zatvaranje konzulata predstavlja još jedan potez u spirali rastućih tenzija u odnosima SAD i Kine. Okidač ovakvog poteza Vašingtona bila je optužba da Peking „koristi svoja predstavništva kako bi putem mreže špijunaže mogla da krade intelektualnu svojinu američkih biznisa, univerziteta i istraživačkih centara,“ navodi Si-En-En. Izjavu je pratilo hapšenje tri kineska državljana usled navodno počinjene vizne prevare skrivanjem svojih veza sa vojskom Kine, kao i naučnice Tang Juan koja se nalazila u kineskom konzulatu u San Francisku prošlog četvrtka, prenosi Bi-Bi-Si. Dodatno, američki tužioci su prošlog utorka optužili dva kineska hakera za navodno vršenje „globalne kompjuterske kampanje upada, podržane od strane njihove vlade i usmerene na lečenje virusa korona i istraživanja vakcine, navodi Si-En-En.

Zvaničnici Departmana pravde naveli su da su aktivnosti u Hjustonu samo „mikrokosmos šire mreže pojedinaca u preko 25 gradova, podržane od strane konzulata ovde“, prenosi Si-En-En. Nakon odluke o zatvaranju konzulata, usledili su snimci neidentifikovanih lica koji su uništavali dokumenta u dvorištu konzulata.

Američki savezni agenti i lokalni organi za sprovođenje zakona viđeni su u petak kako ulaze u kompleks kineskog konzulata u Hjustonu sa nekoliko crnih terenskih vozila, zajedno sa bravarskim kamionom. Kineski zvaničnici su povodom tog događaja u subotu izrazili svoje nezadovoljstvo „nasilnim upadom SAD u prostorije konzulata u Hjustonu“ nakon odlaska diplomata, i naveli da će „Kina dati adekvatan i neophodan odgovor na to“, navodi Tajm.

Ideja o zatvaranju konzulata u Hjustonu prvi put se javila ovog proleća nakon događaja sa konzulatom SAD u Vuhanu. Naime, Stejt Department navodi da, nakon povratka američkih zvaničnika zarad preuzimanja diplomatskog materijala iz konzulata koji je zbog pandemije bio zatvoren, kineske vlasti nisu dozvolile američkim zvaničnicima da odu iz Vuhana sa torbama, navodeći da moraju da ih pretraže pre odlaska, prenosi Si-En-En.

Protivmera Kine bila je odluka najavljena u petak o zatvaranju konzulata SAD u Čengduu do ponedeljka. Ministarstvo spoljnih poslova Kine ovu odluku je obrazložilo navodeći da se osoblje konzulata „mešalo u unutrašnje poslove Kine, i ugrozilo kinesku bezbednost i interese,“ ističe Bi-Bi-Si. Tom prilikom, Vang Venbin, portparol ministarstva naveo je da su izjave Majka Pompea „ispunjene ideološkim sklonostima i hladnoratovskom mentalitetu“, imajući u vidu njegov govor u predsedničkoj biblioteci Ričarda Niksona u Kaliforniji prošlog četvrtka, u kom je kritikovao ponašanje Kine. Američki konzulat u Čengduu, otvoren 1985. godine, ima stratešku važnost zbog mogućnosti prikupljanja informacija o dešavanjima u Tibetu, ali i zbog svojih rastućih sektora industrije i usluga.

Analitičari upozoravaju da je zatvaranje konzulata znak rastućih tenzija i da će „uklanjanje diplomata i kanala za razgovor otežati obema državama da razumeju poteze druge strane, i stvaraju prepreku budućoj deeskalaciji“, navodi Si-En-En.


Mina Radončić