Američki predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik i vodeći kandidat u trci za demokratsku nominaciju, Džozef Bajden, razgovarali su u ponedeljak telefonom o trenutnoj situaciji vezanoj za pandemiju virusa korona. Iz Bajdenovog štaba poručili su da je „potpredsednik Bajden dao nekoliko predloga po pitanju akcija i mera koje bi trenutna administracija mogla da preduzme u vezi sa epidemijom koronavirusa“ dodajući da je bivši potpredsednik „izrazio svoje divljenje za duh koji Amerikanci ispoljavaju u susretanju sa ovom bolešću“.

Kasnije, tokom brifinga u Beloj kući Tramp je rekao da su on i Bajden imali „jako lep razgovor“ i da „u potpunosti razume njegov ugao gledanja“, dodajući da je bivši potpredsednik „dobra osoba, kao što je on uvek i mislio“. Upitan o tome o čemu su razgovarali, Tramp je rekao da su se dogovorili da neće javnog govoriti šta su bile teme razgovora. Tramp je naglasio da to što mu je Bajden izložio svoje stavove, ne znači nužno da se on s njima slaže.

Ovaj razgovor usledio je samo nekoliko sati nakon što je Tramp na tviteru kritikovao Bajdena zbog želje da se Demokratska nacionalna konvencija održi virtuelno i zapitao se šta se desilo sa pozivom za koji je Bajden rekao fake news medijima da želi da uputi. Izgleda da je Bajden, čim je video tvit, uzeo telefon i okrenuo broj Bele kuće koji mu je dobro poznat i čuo se sa predsednikom.

Ovo je bio redak momenat da su dva politička rivala imala direktnu komunikaciju. Naravno, to ih nije sprečilo da nastave sa međusobnim kritikovanjem. Bajden je nastavio da govori da je Americi potreban predsednik koji sluša stručnjake. Naglasio je i kako je on mesecima upozoravao na to da je neophodno da se ova opasnost shvati ozbiljno i da se preduzmu koraci kako bi se sprečila eskalacija krize, dok je Tramp potcenjivao nadolazeću opasnost.

Tramp je, takođe, tokom brifinga kritikovao Bajdena, ponovo spominjući da su od prethodne administracije nasledili prazne zalihe koje sada moraju da popune, kao što su učinili sa vojskom koja je sada, po Trampovim rečima, najjača na svetu. Ipak, bez obzira na političke razlike i trvenja sa Bajdenom, sve češće možemo čuti američkog predsednika kako hvali pristup i posao koji obavljaju guverneri najteže pogođenih saveznih država koji su mahom demokrate i kako sa njima vlada ima odličnu saradnju. Pogotovo je pohvalio guvernere država Vašington, Oregon i Kalifornija, zbog odluke da doniraju određeni broj respiratora u nacionalne zalihe.

Nadajmo se da će ova situacija učiniti da se smanji polarizovanost američke političke scene i da će kao nešto pozitivno iz ove epidemije ostati makar malo bolji odnosi između dve strane političkog spektra. Ne samo u SAD, već i drugim državama u kojoj je politička scena duboko podeljena.


Nikola Milinković