Tema poslednjeg dana letnje škole „Američki predsednički izbori i pop kultura“ bila je „Američki izbori 2016. godine i ,,pop politika“ “

Dr Radina Vučetić, profesorka istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održala je predavanje na temu „Film kao instrument globalnog uticaja SAD – istorija holivudizacije“. Ona se osvrnula na istorijski razvoj holivudske industrije i na to kako je film oduvek prenosio snažnu simboliku trenutne političke situacije. „Umetnici filmske industrije su se stavljali u službu države kada je za to postojao viši cilj. Ovo nam ukazuje na to da se politika, i unutrašnja i spoljna, ne može razumeti bez propagande u filmu i muzici“, izjavila je dr Vučetić.

O važnosti pop kulture u kampanjama kroz 20. vek i njenom uticaju danas govorio je dr Miša Đurović, naučni savetnik Instituta za evropske studije. „ Pop kultura je uvek igrala važnu ulogu u životu običnog sveta. Nekada je bila lokalna, nesistematizovana i usmena, a sada postaje sistematizovana, zapisana i centralizovana. Ona oblikuje vrednosti i stavove mnogo više nego zvanično obrazovanje“, naveo je dr Đurović. On se osvrnuo i na aktuelne Američke predsedničke izbore i ukazao na dominaciju negativnog i na veoma nisku popularnost oba kandidata u odnosu na prethodne kampanje.

Treći dan škole završio se predavanjem Srđe Popovića, osnivača Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije na temu ,,Pop kultura i američka politika – od Vudstoka do izbora 2016. godine“. On je objasnio prožimanje pop kulture i politike u SAD kroz četiri doba: doba nevinosti pop kulture, mejnstrima u politici, predsednik kao pop ikona i era rijalitija. „Pop kultura je legitiman metod pritiskanja politike. Neophodno je kombinovati veštine virtuelnog i stvarnog jer je samo ono što ima eho u stvarnom svetu prava stvar“, zaključio je Popović.