Državni tužilac SAD, Vilijam Bar (William P. Barr), u utorak je izjavio da Ministarstvo pravde (Department of Justice), na čijem čelu se nalazi, nije pronašlo dokaze o široko rasprostranjenoj izbornoj krađi, koja bi preokrenula predsedničke izbore u korist Donalda Trampa. Time se on pridružio rastućoj grupi republikanaca koji se protive naporima Trampa da dovede u pitanje pobedu njegovog protivkandidata Džozefa Bajdena, koji još uvek nije zvanično potvrđen kao izabrani predsednik od strane Elektorskog koledža SAD. Akt potvrđivanja izabranog predsednika je predviđen za 14. decembar.

Bar je poznat kao jedan od najlojalnijih članova Trampove administracije, koji je često svoju funkciju obavljao u službi realizacije predsednikove političke agende i političkih interesa. Igrao je važnu ulogu u istrazi slučaja Hantera Bajdena (Hunter Biden), sina izabranog predsednika Džozefa Bajdena, na osnovu sumnji da je koristio političku poziciju svog oca kako bi ostvario ličnu korist. Njegova lojalnost i spremnost da čini političke usluge za Trampa je imala svoje granice. Na to ukazuje njegovo odbijanje da uhapsi Bajdena, Obamu i Klintonovu, na čemu su insistirali Tramp i njegove pristalice, uz tvrdnju da su troje njegovih političkih protivnika pokrenuli „državni udar“ protiv Trampa i njegove administracije.

Broj republikanaca koji prihvataju pobedu Bajdena je sve veći, kako se bliži dan potvrđivanja izabranog predsednika i kako sudovi na različitim nivoima odbijaju zahteve Trampovog pravnog tima koji se tiču izborne prevare i izbornih neregularnosti. Republikanski izborni zvaničnik iz Džordžije (Georgia) Gabriel Sterling je nedavno osudio uznemiravanje i pretnje upućene izbornim radnicima i pozvao je predsednika Trampa da „prestane da podstiče ljude da čine potencijalne akte nasilja“. Njegova savezna država će 5. januara birati dvojicu senatora koje će poslati u gornji dom američkog Kongresa. Izbori u Džordžiji će odrediti konačan odnos snaga između demokrata i republikanaca u Senatu i na taj način u velikoj meri definisati karakter Bajdenovog predsedništva.

Kada je reč o Senatu, lider republikanske većine Mič Mekonel (Mitch McConnell) je takođe počeo da se miri sa novom političkom realnošću u kojoj je Džozef Bajden predsednik, a Kongres verovatno podeljen između demokrata (Predstavnički dom) i republikanaca (Senat). On je prvobitno stao na stranu Trampa, tvrdeći da je dozvoljeno osporavanje rezultata izbora pravnim putem, ukoliko se smatra da je bilo izborne prevare i izbornih neregularnosti.


Bojan Latinović