Od kada je Džozef Bajden obećao da će na potpredsedničko mesto kandidovati ženu, spekulacije o tome ko će biti Bajdenova izabranica ne prestaju. Ime senatorke iz Minesote, koja je i sama bivša kandidatkinja za demokratsku predsedničku nominaciju, Ejmi Klobučar nalazi se na samom vrhu liste potencijalnih kandidatkinja. Ona je ove nedelje dobila poziv da podlegne formalnoj proceduri provera i tako i zvanično postane jedna od kandidatkinja za učešće na novembarskim izborima zajedno sa Bajdenom.

Nakon što je obustavila sopstvenu kandidaturu, Klobučar je pružila javnu podršku Bajdenu i već nekoliko puta organizovala prikupljanje sredstava za njegovu kampanju. I dok neki smatraju da ideološki stavovi i političko iskustvo senatorke iz Minesote savršeno odgovaraju profilu Bajdenove potpredsednice, iz afroameričke zajednice dolazi neodobravanje.

Činjenica je da je Klobučar tokom učešća na preliminarnim izborima ostvarila veoma loše rezultate među ovom grupom birača, te su aktivisti i stratezi počeli da upozoravaju na to da bi njena kandidatura mogla imati negativne posledice na Bajdenov učinak među afroameričkim stanovništvom. “Rizikovala bi gubitak baze koja je demokratama potrebna za pobedu”, poručuje Ejmi Alison, osnivačica i predsednica She The People, nacionalne mreže za promociju političke moći Afroamerikanki.

Bajden je ranije ove nedelje potvrdio da se “nekoliko Afroamerikanki razmatra” za potpredsedničku kandidaturu, i iako bi izbor jedne od njih nesumnjivo naišao na odobravanje među ovom grupom, važno je primetiti da se niko od aktivista nije pobunio protiv kandidovanja Elizabet Voren, takođe Bajdenove bivše rivalke, na poziciju potpredsednice. Razlog za to mnogi vide u nemogućnosti Klobučar da tokom preliminarnih izbora zadobije poverenje i podršku afroameričkog stanovništva koja je prema izlaznim anketama iznosila svega par procenata.

Mnogi u Ejmi vide važnu stratešku podelu koja postoji u Demokratskoj partiji: da li se fokusirati na obnavljanje podrške među belim stanovništvom, birače srednjeg zapada (odakle i dolazi Ejmi Klobučar) koji su se na izborima 2016. godine okrenuli Donaldu Trampu ili motivisanje afroameričkog stanovništva da izađe na izbore?

Iako je Bajden istakao da je za izbor potpredsedničke kandidatkinje najvažnije da ona bude dobar partner u upravljanju i neko ko će bez oklevanja pristupiti poslu, ne bi trebalo da zanemaruje ni to kako će se njegov izbor odraziti na birače na novembarskim izborima. Posebno s obzirom na činjenicu da je njegova skorašnja izjava izazvala burne reakcije među Afroamerikancima, bivši potpredsednik bi trebalo da bude pažljiv kako bi među ovom grupom osigurao podršku koja može biti presudna.


Ivana Milićević