Džozef Bajden, bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država i pretpostavljeni kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima 2020. godine, i Berni Sanders, senator iz Vermonta i bivši (najozbiljniji) protivkandidat na unutarstranačkim izborima, postigli su dogovor oko izbora delegata za Demokratsku nacionalnu konvenciju, koja će se održati u avgustu, prenosi Associated Press. Ovim kompromisom, Bajden će omogućiti Sandersu značajniji uticaj na konvenciji, kao i prisustvo njegovih pristalica iz progresivnog dela partije u komitetima koji se bave izradom partijske programske platforme i pravila naredne trke za nominaciju.

Naime, prema postojećim pravilima DNC (Demokratski nacionalni komitet) kandidat koji napusti trku pre nego što su njegovi delegati za konvenciju izabrani izgubiće određeni procenat delegata koje je osvojio, piše Politico. Pravilo se odnosi, naravno, na sve koji su odustali i njihovi delegati se preraspodeljuju preostalim aktivnim kandidatima, što je u ovom slučaju samo Džo Bajden. Dakle, što se tiče načina na koji demokratski kandidati dobijaju delegate, za ovu situaciju je ključno da bi jedna trećina delegata koje je Berni Sanders osvojio – na osnovu rezultata primarnih izbora i kokusa na nivou saveznih država – trebalo da pripadne Bajdenu, jer je senator iz Vermonta odustao pre formalnog izbora konkretni ljudi koji bi prisustvovali Nacionalnoj konvenciji kao njegovi delegati. Ovaj izbor konkretnih delegata vrše naknadno državne partijske konvencije, što znači da proces nije formalno okončan samim održavanjem primarnih izbora ili kokusa u jednoj državi. Zbog toga se i došlo do situacije da Sanders (i ostali kandidati koji su uspeli da osvoje delegatska mesta tokom unutarstranačkih izbora) zbog svog izlaska gube jedan broj faktički već osvojenih delegata.

Prema memorandumu koji su kampanjski timovi zajednički poslali, predviđeno je da dođe do preraspodele i da se trećina Sandersovih delegata zvanično računaju kao Bajdenovi, ali će na ta mesta biti izabrane Sandersove pristalice. Oba tima će imati ovlašćenje da odobre ili odbace kandidate koji će potencijalno popuniti ova delegatska mesta. Tako će Berni Sanders „zadržati“ nešto više od 300 delegata. Podsetimo, Bajdenu, iako je jedini preostali učesnik u trci za nominaciju, je nominalno potreban 1991 delegat da bi bio izabran u prvom krugu glasanja na Nacionalnoj konvenciji (trenutno ima 1428). Sigurno je da će taj rezultat i ostvariti, kada se konačno budu održali preostali unutarstranački izbori koji su odloženi zbog pandemije virusa korona.

Takođe, sporazum obuhvata i pomenuto popunjavanje ključnih komiteta za izradu programa i pravila progresivistima, što omogućuje Sandersu da utiče i na budućnost partije. Konačno, dotiče se pitanje primarnih izbora u državi Njujork, gde je izborna komisija u ponedeljak odlučila da eliminiše sa glasačkog listića sve kandidate osim Bajdena, sa obrazloženjem da više ne učestvuju u kampanji, čime je suštinski otkazala primarne izbore, na šta su mnogi oštro reagovali. Sada je dogovoreno da se osigura zastupljenost Sandersovih pristalica u delegaciji države Njujork, u kojoj Sanders ima znatnu podršku, a koja je jedna od najvećih na Nacionalnoj konvenciji.

Može se zaključiti da je kompromis sklopljen radi obezbeđivanja partijskog jedinstva i stvaranja širokog i jakog fronta pred novembarski okršaj sa Donaldom Trampom – u samom memorandumu se navodi da demokrate moraju pobediti Trampa ove jeseni i da je ovo korak u tom pravcu.


Igor Mirosavljević