Džastin Amaš odlučio je u subotu da ipak neće ući u trku za predsednika SAD, iako je  učešće najavio početkom maja. On je ovom prilikom kao razlog odustajanja naveo širenje virusa korona i političku polarizaciju, prenosi Politiko.

Nezavisni kongresmen iz Mičigena je početkom aprila formirao komitet koji je trebalo da istraži mogućnosti započinjanja kampanje kao predsedničkog kandidata Libertarijanske stranke. Svoju kandidaturu najavio je uz viziju izbora „iskrenog, principijelnog predsednika koji bi branio Ustav i stavljao individue na prvo mesto“. Njegova najava kandidature viđena je kao faktor koji bi mogao da utiče na rezultate glasanja u tzv. neodlučnim državama (swing states), te nije dobro primljena ni iz ugla republikanaca, ni demokrata.

„Proveo sam skoro tri sedmice posmatrajući trku, pojavljujući se u medijima, razgovarajući sa delegatima i donatorima, gledajući razvoj plana konvencije Libertarijanske partije, i prikupljajući povratne informacije od strane porodice, prijatelja i drugih savetnika,“ objavio je Amaš na Tviteru. On je naglasio da okolnosti medijske polarizacije i pandemije kovida 19 ne idu na ruku uspešnom ishodu njegove kandidature ove godine, a dodao je i otežano prikupljanje sredstava usled ekonomske situacije. Međutim, konstatovao je da bi normalne okolnosti omogućile da se probije kandidat koji ne dolazi iz starih stranaka i koji nudi viziju vlade zasnovane na slobodi i jednakosti.

Podsetimo, Džastin Amaš izabran je za Kongres prvi put 2010. u sklopu talasa „Pokreta čajanka“ (Tea Party Movement) Republikanske partije, a bio je jedan od osnivača Kokusa sloboda (House Freedom Caucus) 2015. godine, grupe koja je odstupala od stavova vođstva republikanaca.

Kako navodi Vašington post, Džastin Amaš je usled razočarenja partijskom politikom SAD u julu 2019. napustio Republikansku partiju, ukazavši na želju za napuštanjem dvopartijskog sistema, „partijske odanosti i retorike koja vodi podelama i dehumanizaciji“. On je takođe bio jedini republikanac koji je u Predstavničkom domu glasao za pokretanje impičmenta protiv Trampa.

Njegovu prethodnu najavu o ulasku u trku ranije je kritikovao Džo Volš, bivši predsednički kandidat Republikanske partije, rekavši da Amaša smatra prijateljem, ali da je njegova kandidatura greška kojom se samo omogućava pobeda Donalda Trampa na izborima, prenosi Vašington post. Volš se u subotu zahvalio Amašu na odluci i dodao da sada mogu raditi zajedno kako Tramp ne bi pobedio.

Ostaje neizvesno šta će biti sledeći Amašov korak. Putem Tvitera je objavio da je uveren da će Libertarijanska partija moći da se pozicionira kao takmac koji bi pobeđivao na izborima na svim nivoima vlade.

Ukoliko bi se kandidovao kao nezavisni član za mesto u Predstavničkom domu, to bi mogao da uradi do 16. jula, ali bi se suočio sa konkurencijom u većinski republikanskom distriktu, navodi USA Today. Sa druge strane, na glasačkom listiću bi mogao da se nađe kao kandidat libertarijanaca, ukoliko bi osvojio njihovu nominaciju u ovom distriktu do 4. avgusta.


Mina Radončić