Milioni Amerikanaca već su dali svoj glas jednom od dvojice kandidata za predsednika na ovogodišnjim američkim izborima, pokazujući veliki entuzijazam koji bi mogao da dovede do rekordne izlaznost.

Kako je dan predsedničkih izbora na samo nešto više od dve nedelje, 22, 2 miliona glasačkih listića predatih do petka uveče predstavljaju 16% od ukupnog broja glasova sa prošlih predsedničkih izbora, iako osam država još uvek nije prijavilo ukupan broj glasova.

Visoka rana izlaznost, koju je delimično pokrenula i pandemija virusa korona, mogla bi dovesti do rekordnih 150 miliona glasova, a stopa izlaznosti bi mogla biti veća nego na bilo kojim američkim predsedničkim izborima još od 1908. godine, navode stručnjaci.

Dosadašnji podaci pokazuju da je otprilike 10 puta više ljudi izašlo na rano glasanje nego što je to bio slučaj 2016.godine. Kako prenosi Associated Press, izlaznost je zasad jednostrana – dva puta  je više demokrata nego republikanaca prema podacima iz 42 savezne države. To demokratama daje taktičku prednost u izbornoj kampanji zato što sada mogu da usmere novac i energiju prema neodlučnim glasačima.

Međutim, to nikako ne znači da će demokrate biti u prednosti kada svi glasovi budu prebrojani. Obe partije očekuju talas glasova pristalica republikanaca na sam izborni dan, što vrlo brzo može promeniti dinamiku. Ipak, republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp je svojim kritikama upućenim glasanju putem pošte dosta toga stavio na kocku. Veliki broj faktora – od širenja virusa korona pa do vremenskih prilika – mogu uticati na izlaznost 3. novembra. Iz tog razloga, Republikanska partija poziva svoje pristalice da izađu na rano glasanje, bilo lično, bilo putem pošte.

Ipak, u nekima od kljičnih kolebljivih država – Floridi i Pensilvaniji – republikanski birači ostaju manje zainteresovani za glasanje putem pošte, iako je u toku svoje kampanje Republikanska partija uspela da registruje veći broj birača nego demokrate. Međutim, više od tri četvrtine glasačkih listića poslatih poštom u Pensilvaniji došlo je od demokratskih birača, kod je na Floridi to 50%. Čak i u Koloradu, državi gde se svakom biraču šalje glasački listić i gde Republikanci obično dominiraju u prvoj nedelji, samo je 19% vraćenih listića došlo od republikanaca. Mada, kako navodi Fox News, Pensilvanija je odbila oko 372.000 zahteva za glasanje putem pošte, uglavnom zbog toga što su oko 90% njih bili duplikati.

Što se detaljnije statistike tiče, u dosadašnjem delu ranog glasanja 82% birača je glasalo putem pošte, dok je 18% glasalo lično. Afroamerikanci čine 10% od dosadašnjeg broja birača koji su izašli na rano glasanje, što može nagovestiti njihovu nešto veću izaznost nego inače. Iako prema nekim procenama izlaznost mladih može ove godine biti visoka, među ranim glasačiuma je ipak bilo najviše onih preko 64 godine starosti.


Ivana Janković